Podnikatelé v cestovním ruchu mohou nově žádat o vládní podporu až do 29. ledna

11. leden 2021 15:03

Provozovatelé a majitelé cestovních kanceláří i cestovních agentur můžou nově žádat o podporu z programu COVID - Podpora cestovního ruchu až do 29. ledna. Rozhodlo o tom ministerstvo pro místní rozvoj.

Původně měli zájemci o podporu z programu odevzdat žádosti 11. ledna. Někteří podnikatelé v centovním ruchu ale nevědí, jestli mohou o tuto podporu požádat, když už čerpají jiný podpůrný kovidový podnikatelský program.

Například některé cestovní agentury v Mostě si stěžují, že k podpůrným programům vlády nemají dostatek informací.

„Rozhodli jsme se výzvu prodloužit hlavně na základě četných podnětů od potenciálních žadatelů, kteří nás v posledních dnech kontaktovali. Oslovily nás i asociace cestovních kanceláří,“ vysvětluje David Kopic, náměstek pro řízení sekce regionálního rozvoje ministerstva pro místní rozvoj, proč mohou zájemci o podporu z programu COVID - Podpora cestovního ruchu, podávat žádosti nově až do konce ledna.

COVID - Podpora cestovního ruchu nevylučuje možnost čerpání jiné podpory

Podle Kopice zatím od počátku listopadu požádalo o podporu zhruba 500 cestovních kanceláří, které žádaly dohromady o 320 milionů korun. Ministerstvo zatím vyplatilo zhruba třetinu této částky.

Artemisia Lourantou provozuje v Mostě cestovní agenturu. O kompenzace z programu COVID – cestovní ruch nepožádala. Nikdo jí totiž nedokázal odpovědět na otázku, jestli může kombinovat tento podpůrný program s tím, který už čerpá.

Jak to je s kumulací podpůrných kovidových programů vysvětluje mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček: „Podmínky dotačního titulu Provozovatelé a majitelé cestovních kanceláří i cestovních agentur můžou nově žádat o podporu z programu COVID - Podpora cestovního ruchu nevylučují možnost čerpání dalších schválených forem podpory. A pokud ani podmínky programu Antivirus tuto kumulaci podpory nezakazují, může podnikatel čerpat obě formy podpory. V dané věci je ale třeba se skutečně obrátit na MPSV.“

Bližší informace o podpůrných programech souvidejících s pandemií koronaviru najdou zájemci například na webových stránkách ministerstva pro místní rozvoj.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související