Podle závěrů krajského krizového štábu mají České Švýcarsko chránit před dalším požáry drony nebo čidla

8. březen 2023 14:47

V Českém Švýcarsku mají být častější kontroly proti požárům. Hasiči také vytipují místa, kde bude dostatek vody na případné hašení. To jsou některé ze závěrů krajského krizového štábu, který 8. března projednal možná rizika v národním parku v souvislosti s loňským ničivým požárem.

O svolání krizového štábu usilovali například zastupitelé za Starosty a nezávislé. Podle nich by se měla správa parku postarat o suché dřevo po kůrovcové kalamitě.

Podle nezávislého starosty Krásné Lípy na Děčínsku Jana Koláře se ale musí o odstranění souší přemýšlet. „Musíme si říct ano, jsou tu nějaké bezzásahové lokality, kde se dřevo nechá dalšímu rozkladu, ale pokud to může znamenat nějaké ohrožení, musíme si říct, co můžeme udělat pro to, aby se neopakovalo to, že třeba na Mezné shořely tři domy,“ vysvětluje.

Podle ředitele správy národního parku Petra Kříže jsou v plánu častější kontroly strážců parku. Strážci také budou kontrolovat dostupnost jednotlivých lokalit pro hasiče a záchranáře. „Kontroly se budou dělat průběžně, teď ale uděláme jednorázovou velkou kontrolu stavu těch cest,“ přislíbil Kříž.

Do parku povedou cesty pro hasičskou techniku

Hasiči pak chtějí ještě před letní sezónou vytipovat místa, kam umístí mobilní nádrže na hasební vodu.

„Ten terén je často složitý, takže i když víme, že se něco stalo třeba jen kilometr vzdušnou čarou, tak se ukázalo, že než tam dostaneme hasební prostředky, je to mnohdy i o hodinách. Proto budeme potřebovat průchozí cesty, aby nás to nebrzdilo – na tom jsme se domluvili. A také budeme potřebovat, aby tam vždy bylo dost hasební vody,“ uvedl po jednání krizového štábu Martin Láníček z krajského hasičského sboru.

Podle hejtmana Jana Schillera z hnutí ANO by mohli při monitorování oblasti pomoci i speciální čidla. Opatření před případným požárem by mělo podle něj řešit také ministerstvo životního prostředí.

„Budeme apelovat na ministerstva a na to, aby tam vznikl nějaký krizový plán pro vzniklé situace – pro případ, že se něco takového stane,“ uvedl Schiller.

Téma obnovy a opatření v národním parku chce vedení kraje projednat v závěru března i s novým ministrem životního prostředí.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související