Podle zástupkyně ombudsmanky zemřel loni muž v Teplicích kvůli špatnému jednání policistů

4. květen 2022 08:00

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková trvá na tom, že loni v červnu policisté při zákroku v Teplicích pochybili. Muž, proti kterému zasahovali, zemřel. Šimůnková se proto obrátila se svými závěry a doporučeními do budoucna na policejního prezidenta, protože krajský policejní ředitel na to nereagoval.

Policisté v červnu 2021 zasahovali proti zdrogovanému muži, který ničil auta a ubližoval i sobě – při tom ho tzv. zaklekli – muž tedy ležel tváří k zemi, měl spoutané ruce za zády a policista na něm klečel.

Monika Šimůnková je kritizuje za to, že nehlídali životní funkce zadrženého a pozdě zavolali záchrannou službu – to by přitom podle ní v takových případech měli dělat. V některých případech, třeba právě u zdrogovaných nebo obézních lidí, může v takové situaci dojít ke kolapsu.

V závěrečné zprávě v lednu uvedla i slova bývalého policejního ředitele Jana Švejdara, který to potvrzoval.

Nebyla to ale její jediná výtka k postupu policistů. Jeden ze dvou zasahujících policistů měl totiž například na sobě kameru a nezapnul ji. Monika Šimůnková opakovaně upozorňovala i na rozpory ve výpovědích policistů a záchranářů – a také z nich citovala.

Podle přivolaných záchranářů muž nedýchal, už když přijeli. Toho by si podle Šimůnkové policisté všimli, kdyby ho kontrolovali. Po krajském policejním řediteli Jaromíru Knížeti tedy žádala, aby jednak událost znovu prověřil, a aby do školení policistů zahrnul právě i nutnost dbát na zdraví lidí při zákroku.

Zástupkyně veřejného ochránce práv se teď obrátila na policejní prezidium. To ale stojí za postupem policie. Mluvčí prezidia Ondřej Moravčík uvedl, že se závěry Moniky Šimůnkové prezidium nesouhlasí – připomněl, že tento postoj potvrdily i závěry vnitřní kontroly a šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Spustit audio