Podle vedení Ústeckého kraje je na středních školách pro budoucí studenty míst dost

17. leden 2023 09:50

Na střední školy se chystá silný ročník žáků devátých tříd. Přihlášku si můžou podat do 1. března. Také v Ústeckém kraji bude končit základní školu víc žáků než dříve. Podle hejtmanství ale nehrozí, že by budoucí studenti nenašli na středních školách místo.

„Bavila jsem se s rodiči, pak jsme si taky dělali takový test na úřadu práce, kde nám vyšlo, kam bychom asi tak mohli podle naší povahy jít. Nakonec asi půjdu na obchodní akademii.“ „Já chci být truhlář – baví mě pracovat se dřevem,“ svěřují se na chodbě litoměřické základní školy Na Valech žáci devátých tříd.

Na výběru budoucího studia se s nimi snaží pracovat přímo i základní škola. „Funguje kariérní poradce, má to na starosti jedna naše kolegyně, která komunikuje se žáky i s rodiči. Ta během školního roku také domluví návštěvu informačního a poradenského střediska na úřadu práce v Litoměřicích. Snažíme se dát žákům i rodičům podporu, aby se zorientovali a mohli se dobře rozhodnout,“ vysvětluje ředitel František Kinderamann.

Až na výjimky nemají deváťáci problémy s přijetím na střední školu. „Je to často z důvodu, že ta škola nebyla správně vybrána – že se ten žák vrátí s tím, že ho ta škola nebaví, a že chce zkusit něco jiného. Nejčastěji se to stává u učňovských oborů,“ dodává Kindermann.

Podle statistického úřadu by mělo žáků na středních školách v dalších letech přibývat

Podle vedoucího krajského odboru školství Romana Kováře je aktuálně na středních školách v regionu zhruba 29 000 studentů. To je výrazně méně než v minulosti, kdy jich bylo až o 18 000 víc.

„Domnívám se díky tomu, že jsou ty kapacity na středních školách dostatečné a že tam máme i nějaký polštář na nějaké další zvyšování počtu žáků na středních školách, které očekáváme v budoucích letech – minimálně do roku 2027,“ vysvětlil Roman Kovář.

Větší počet absolventů základních škol může podle něj přinést zdravé konkurenční prostředí. „Školy zkrátka nebudou brát na jakýkoliv obor jakéhokoliv žáka – ti žáci, kteří vycházejí ze základních škol, se možná budou muset o něco málo víc snažit,“ dodává Kovář.

Oproti předchozím letům vyjde letos ze základních škol v regionu o 900 žáků víc. Přihlášky na střední školy musí podat do 1. března.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související