Podle vedení Kryr pomůže plánovaná vodní nádrž přilákat turisty

14. březen 2022 10:59

Lounsko a Rakovnicko patří mezi nejsušší místa v Česku. Zásobovat vodou v období sucha je má plánovaná vodní nádrž Kryry, která má sloužit i k rekreaci. Vodohospodáři ji chtějí začít stavět za 12 let. O tom, že by lidé kvůli tomu začali skupovat pozemky pro chatky, zatím město informace nemá.

Zadržená voda v nádrži by měla podle vodohospodářů v budoucnu během sucha pomoci nejen části Lounska, ale i Rakovnicku.

Podle nezávislého starosty Kryr Miroslava Brdy může plánovaná vodní nádrž pomoci i přímo městu – konkrétně rozvoji cestovního ruchu.

„Ti lidé z okolí vědí, kde Kryry jsou, a myslím si, že i tohle přispěje k něčemu, co do budoucna tuto oblast zviditelní,“ uvedl Brda.

Povodí Ohře by chtělo začít s výstavbou nádrže zhruba v roce 2034

Město chce pozemky kolem nádrže prodat státu, respektive Povodí Ohře. O případných spekulacích s nákupem pozemků soukromníkům, například pro výstavbu chatek, starosta informace nemá.

Aby mohlo Povodí Ohře s přípravami na výstavbu nádrže pokračovat, potřebuje změnu zásad územního rozvoje kraje. K tomu dostal ústecký krajský úřad několik připomínek. Většina z nich se podle mluvčí úřadu Magdaleny Fraňkové netýkala chystané nádrže, ale přivaděče, který má budoucí nádrž napájet vodou z Nechranické přehrady na Chomutovsku.

Pokud se podaří Povodí Ohře sehnat všechna povolení a vykoupit všechny potřebné pozemky, chtějí vodohospodáři se stavbou nádrže začít kolem roku 2034.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související