Podle odhadů odborníků může zelenina v Česku kvůli rostoucím cenám podražit až o 30 procent

4. květen 2022 09:55

Ceny hnojiv, nafty, energií v Česku prudce stoupají. Chybí i specializovaní pracovníci v zemědělství. To vše už teď ovlivňuje ceny zeleniny. Ta má podle posledních odhadů vzrůst až o 30 procent. Zdražování potvrzují i zemědělci v Bohušovicích nad Ohří na Litoměřicku. Ti v těchto dnech sklízejí špenát – zeleninu, která patří k těm energeticky náročnějším.

Je sedm hodin večer, padá rosa a na poli v Bohušovicích nad Ohří začínají sklízet špenát. Ten tady pěstují na 160 hektarech. Až se poseká, tak poputuje v kontejnerech k odběratelům do středních Čech.

Letos bude ale sklizeň podle předsedy představenstva společnosti Agrokomplex Jaroslava Zemana jiná, dražší.

„Tady stojíme u špenátu, na jeho pěstování je potřeba ledek, a cena ledku za tunu se zvedla z nějakých 4400 na 22 000. Energie pak se nám zvedla na trojnásobek,“ popisuje Zeman.

Bez zavlažování pěstovat zeleninu nejde

Energii tady v Agrokomplexu využívají hlavně k závlahám. Jaroslav Zeman vysvětluje, že bez vody, která sem čerpadly proudí z Ohře, by byla sklizeň mizivá.

„I když lehce poprchává, tak mezitím musíme zavlažovat. Nebo když vysazujeme, tak se to také musí překropit. My jsme na závlahu zvyklí – bereme to jako základní agrotechnické opatření. Rozhodně to není žádný luxus – bez závlah to prostě nejde,“ shrnuje Zeman.

Ceny hnojiv, nafty nebo elektrické energie – to vše ovlivní cenu zeleniny. „To jsou všechno věci, které nám dnes komplikují život, a které budou mít určitě zásadní dopad na celkovou cenu produkce,“ konstatuje předseda zelinářské unie Petr Hanka.

Chybějí pracovníci z Ukrajiny

Podle předsedy Hanky ceny nejsou to jediné, co zemědělcům komplikuje produkci zeleniny.

„Byli jsme do značné míry závislí na pracovní síle z Ukrajiny, takže máme komplikace v tom, že nám teď chybí právě ta mužská část populace, která nám zařizovala obsluhu traktorů a těch speciálních linek,“ shrnuje předseda zelinářské unie.

Vedení zelinářské unie odhaduje, že se ceny producentů zeleniny mohou zvýšit o 20 až 30 procent. „Je otázkou, jakým způsobem se k tomu postaví prodejci, jaký podíl marže nasadí, a jaká vlastně bude ta spotřebitelská cena,“ dodává Petr Hanka.

Zelináři proto doufají, že se prudký nárůst cen brzy zastaví a nebudou muset dál zdržovat.

Spustit audio

Související