Pod vlivem kultu: Óm šinrikjó – Od buddhismu k masakru v tokijském metru

20. duben 2024

Je 20. březen 1995, pondělí ráno a v tokijském metru vrcholí dopravní špička. Nic nenasvědčuje tomu, že dnešek si připíše neblahé prvenství. Poprvé bude při teroristickém útoku použita chemická zbraň. Během pár minut začínají lidé kašlat, dusit se, zvracet a kolabovat. Metro zaplňují výpary sarinu. Otráví 5 tisíc lidí, 13 jich zemře. Dva měsíce trvá, než se veřejnost dozví, že za nevídaným útokem stojí radikální náboženská skupina Óm šinrikjó.

Oběti útoku v metru ale nebyly jediné. Následné vyšetřování dokázalo, že hnutí se násilně zbavovalo svých odpůrců nebo odpadlíků. Počet mrtvých se odhaduje na téměř stovku. Těla asi 21 lidí se vůbec nenašla. Patrně skončila ve vysoce výkonné mikrovlnné troubě, kterou Óm šinrikjó disponovalo.

Čtěte také

Téměř nevidomý masér Šókó Asahara byl přitom na začátku oblíbeným propagátorem jógy a meditace. Častý host v televizním vysílání i na univerzitách.

Své hnutí považoval za buddhistické, ale ve skutečnosti do něj bylo přimíšeno mnoho jiných tradic, vysvětluje religionista Zdeněk Vojtíšek.

„Považoval se sice za Buddhu, ale považoval se zrovna tak i za vtělení boha Šivy. A neměli bychom také zapomenout na prvek západního ezoterismu, a totiž na Nostradamova proroctví… A také tento předpoklad apokalypsy v alternativním křesťanském vydání velmi silně společenství formoval.“

Čtěte také

Jenže… U Asahary se také objevovala fascinace zbraněmi hromadného ničení. Podle odhadů policie mělo jeho hnutí tolik materiálu, že by to mohlo zabít několik milionů lidí. Kromě sarinu ho zajímal botulotoxin, antrax, obohacený uran, ale i samopaly a laserové zbraně.

Jak se ke zbraním dostal? Proč ho nikdo nezastavil dřív? A jak to všechno souvisí s pádem Sovětského svazu? To se dozvíte ve třetím díle cyklu Pod vlivem kultu.

Spustit audio

Související