Pod rozhlednou Varhošť v Českém středohoří najdete pozoruhodné kamenné útvary. Koule, pohár a žábu

30. duben 2019
Česko – země neznámá

Podle publikace Jiřího Svobody „Zázračné České středohoří“ vyrazíme na výlet do okolí rozhledny Varhošť na Litoměřicku na severu Čech. Zajímat nás budou tři skalní útvary se jmény Žába, Pohár a Kamenné koule. A protože s fotografem a publicistou Jiřím Svobodou se po Českém středohoří netouláme vždy jen po značených turistických cestách, uděláme to tak i dnes.

Pozoruhodný geologický fenomén se v Českém středohoří nachází na několika místech. Nejvíc koulí pohromadě, které mají zároveň největší rozměry, najdete na Kostelním sedle u křižovatky žlutě a zeleně značených cest pod vrchem Deblíkem. Koule leží volně mezi stromy a působí velmi kuriózně.

V okolí kamenných koulí je totiž jen minimum suťového materiálu, takže působí dojmem, že sem byly odněkud přineseny. Jejich nápadné tvary určitě zaujaly i nejstarší obyvatele této krajiny. Na jejich povrchu je vidět typická slupkovitá odlučnost – podobně jako u cibule. Mnoho kamenných koulí je rozeseto i na mezích nebo na kamenných hromadách, které během staletí vytvořili zemědělci při vybírání kamenů z polí.

A jak vlastně kamenné koule vznikly? Když žhavá tavenina ze sopek pronikla do vody, vznikla takzvaná boulovitá láva. Někdy kus žhavé lávy v podobě tzv. sopečných pum zapadl do sopečného popela, ve kterém se kutálel jako sněhová koule a pak v něm zatuhl. Později ho obnažily erozní procesy.

Kameny se ale mohou zaoblovat i v současnosti. Když na kámen zasvítí slunce, jeho povrch se zahřívá, zatímco vnitřek kamene zůstává chladný. Vzniklým pnutím pak vznikají praskliny, které kopírují směr pohybu povrchových vrstev, a vzniká zmíněná slupkovitá odlučnost.

Další skály pojmenované podle svých tvarů Žába a Pohár se nacházejí nedaleko. Obě jsou vysoké přibližně sedm metrů a najdete je uprostřed mezi dvěma výraznými místními vrchy - Krkavčí a Havraní skálou, které se tyčí nad Sebuzínem. Skály Pohár a Žába na mapách zakresleny nejsou. A tak pokud se k nim budete chtít vydat, dejte se z Krkavčí skály směrem na východ anebo z Havraní skály směrem na západ. A cestou na ně narazíte.

zdroj: Jiří Svoboda „Zázračné České středohoří“

Spustit audio