Pod Ještědem bojují nejlepší skateboardisté planety. Se slalomovými kuželkami i s počasím

14. červenec 2013

Světový pohár ve skateslalomu se od pátku koná pod Ještědem. Ve třech slalomových disciplínách závodí ve sportovním areálu Vesec nejlepší jezdci planety, včetně několika mistrů světa. Závody ale komplikuje počasí. Páteční program zhatil celodenní déšť.

Klouzavý, mokrý asfalt dokáže skateboardistům pořádně zkomplikovat život. Místo pátečního klání tak účastníci světového poháru zalezli do stanů a čekali na slunce. Přišlo až v sobotu a jezdce tedy čekaly dvě disciplíny v jediném dnu. Takový průběh slalomářských závodů je ale běžný.

„Je to velmi časté. Letos byly zatím jediné závody podle časového harmonogramu. Jinak se to vždycky posouvalo podle počasí," potvrzuje hlavní pořadatel a závodník v jedné osobě Josef Štefka.

Týden před startem absolvovala většina jezdců přímo ve Vesci tréninkový kemp, takže propršený pátek někteří dokonce ocenili. "Je pravda, že na závodech někdy třeba celý den proprší, ale já byl vlastně docela rád, že jsme to v pátek nakonec nejeli. Byl to takový relax po celém tom kempovém týdnu," říká juniorský mistr světa Petr Matouš, který suverénně zvítězil i v libereckém hybrid slalomu. Zatleskala mu ale jen hrstka diváků, která do Vesce zabloudila spíš náhodou.

To je podle Josefa Štefky škoda. "My jsme jako jeden z mála sportů samofinancovatelný, takže na propagaci toho moc nemáme. Ale pro lidi, kteří to neznají, je to úžasné umění. Když zmíním třeba tight slalom, kde máte 50 kuželů, ta dráha je dlouhá téměř 100 metrů a ti nejlepší to jezdí za nějakých 11 vteřin. Takže to je rychlost, jakou nejlepší atleti běhají stovku s tím, že my ještě mezi těmi kužely musíme kličkovat."


Tight slalom, tedy disciplína s nejhustěji nasázenými kužely, je na programu v neděli. Pokud ovšem nebude pršet.

Vesecký světový pohár je přípravou na londýnské mistrovství Evropy, které začne za tři týdny.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio