Pod Děčínským Sněžníkem se slavnostně otevřela hřebenová trasa Českým Švýcarskem

25. duben 2023 15:01

Krásami Českého Švýcarska provede turisty nová hřebenová trasa. 100 kilometrů dlouhá stezka po hřebenech vrcholů a kopců částečně kopíruje historickou dálkovou trasu, která byla nejdelší a nestarší turistickou cestou v Evropě.

Nová Hřebenovka je rozdělená na šest etap, ta nejkratší má 11 kilometrů. Začíná ve skalním městě v Tisé na Ústecku, vede přes Děčínský Sněžník, Hřensko, Jetřichovice a pokračuje do Krásné Lípy až na nádraží Jedlová v Lužických horách.

Nápad na proznačení hřebenové trasy, která by částečně kopírovala historickou prvorepublikovou stezku, vznikl zhruba před 10 lety, samotné plánování a proznačení pak začalo v roce 2020. Nová Hřebenovka je ale oproti té původní členitější a rozmanitější.

„Ta původní byla hodně přímá. My jsme ale chtěli ji dostat k jednotlivým skalním útvarům, na vyhlídky a do obcí, aby ti hoteliéři a restauratéři měli ty turisty hned u ruky,“ vysvětluje Jiří Rak z destinačního agentura České Švýcarsko.

Podle něj projde všech šest etap zdatnější turista během tří až čtyř dnů. Ten, kdo se chce zastavit a obdivovat známé i méně známé krásy Labských pískovců, národního parku České Švýcarsko nebo Lužických hor, na to bude potřebovat nejméně týden.

Ústecký kraj podpořil plánování, značení a propagaci nové Hřebenovky 1,4 miliony korun.

Celou trasu Hřebenovky zatím projít nejde

Loni bohužel poničil krajinu kolem Hřenska velký požár a leckde se kácí kůrovcové souše. Proto se zatím celá trasa Hřebenovky nedá projít. Problém je hlavně v okolí Hřenska a v části národního parku České Švýcarko. Během května by ale měla být většina potíží a uzavírek na Hřebenovce vyřešená.

Navíc od soboty 29. dubna začne ze Hřenska na Mezní Louku a Meznou jezdit autobusová kyvadlová doprava, které pomůže turistům s pohybem v oblasti postižené loňským ničivým požárem.

Spustit audio

Související