Počet povodňových pojistných událostí roste. Škody přesáhly už 2 miliardy

12. červen 2013

Škody po povodních narůstají každým dnem. Domácnosti jich pojišťovnám nahlásily několik desítek tisíc, a to zhruba za dvě miliardy korun. Nápor očekávají společnosti právě tento týden, kdy se lidé vracejí do svých zničených domovů.

Nejvíce škod eviduje Česká pojišťovna. K dnešnímu ránu jich lidé nahlásili celkem 13,5 tisíce za jednu miliardu korun. Nejvíce postiženým místem jsou podle mluvčího Tomáše Zavorala střední Čechy.

„V této oblasti máme hlášenou více než polovinu všech případů. Zatím ale dramaticky roste počet případů ze severních Čech,“ konkretizoval Tomáš Zavoral.

Allianz už registruje téměř dva tisíce škod. Klienti Generali jich zatím nahlásili přes 1700, a to v objemu vyšším než 260 milionů korun.

Čtěte také

Klient si může u pojišťovací společnosti požádat již nyní o zálohu na jakoukoli pojištěnou věc. Zatím pojišťovny vyplácejí peníze zejména majitelům domů a domácností. Škody se u nich totiž sčítají snáze a rychleji.

Každopádně platí pravidlo, že je potřeba škody zmapovat a pojišťovně nahlásit co nejdříve. Poničený majetek by lidé měli nechat v původním stavu a škody zdokumentovat. Pojišťovnám stačí i fotky z mobilu.

Výhodou je, když klienti pojišťovnám dodají také seznam poškozených věcí, kde uvedou jejich stáří i rozsah zničení. Přiložit by měli i účetní nebo záruční listy. Součástí náhrady mohou být také náklady, které lidem vznikly při odklízení škod.

Pojišťovny používají při uzavírání pojistek takzvaných povodňových map, jinak používají na nemovitost jednoduché měřítko: koho velká voda vyplavila jednou, zaplatí dvojnásobek běžné částky. Po druhé povodni už pojišťovna takový objekt pojistit odmítá.

autoři: Marína Dvořáková , jbe
Spustit audio