Počet nových živnostníků klesá, loni se jich zaregistrovalo nejméně za devět let

25. únor 2015

Počet nových živnostníků v Česku klesá. Loni se jich zaregistrovalo 62 tisíc, což je nejméně za uplynulých devět let. Přibylo naopak nových firem.

Místo živnostenského listu raději vlastní společnost s ručením omezeným. Takto loni přemýšlela část začínajících podnikatelů.

„Podnikání prostřednictvím společností s ručením omezeným podnikatelé v poslední době volí zejména z důvodu snižování rizika a také z prestižních důvodů, protože obchodovat s firmou je prestižnější než s živnostníkem,“ říká analytička společnosti Bisnode Petra Štěpánová.

Podle šéfa Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karla Havlíčka není nižší počet nových podnikatelů žádným překvapením.

„Živnostníci a zejména ti, kteří by se chtěli pouštět do nových profesí a zakládání nových mikrofirem, mají obavy. Protože se zde vytváří velmi nepříjemné klima vůči osobám samostatně výdělečně činným. Všeobecně se u nás hovoří o tom, že je třeba si na živnostníka posvítit.“

Nejvíce nových živnostníků se loni zaregistrovalo v Praze, Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Nejméně naopak v Karlovarském a Libereckém kraji. Živnostenský list má v současnosti téměř 2,1 milionu lidí.

autor: jbe
Spustit audio