Počasí komplikuje život lidem v horských obcích. Moldava vyhlásila kalamitní stav

10. leden 2019

Vítr a sněžení komplikují dopravu i život lidem v horských obcích. Silničářům se během noci podařilo zprůjezdnit silnici do Hory Svatého Šebestiána na Chomutovsku. Naopak na Moldavu a Nové Město na Teplicku se řidiči stále nedostanou. V Moldavě navíc radnice vyhlásila kalamitní stav.

Silnice na Moldavu není ale v Ústeckém kraji jediná, která je zavřená. Auta se nedostanou ani do dalších horských vesnic na Chomutovsku – neprůjezdné jsou silnice z Klínů do Mníšku, z Třebíšky do Volyně, z Loučné na Klínovec, z Výsluní do Rusové a problémy jsou i v obcích Háj a Měděnec.

Sníh na silnici

Krajská správa a údržba silnic seznam uzavřených úseků aktualizuje průběžně na svém webu „susuk.cz“. Pokud jste zvyklí se dívat na „dopravniinfo.cz“, tak tam to zanesené být nemusí.

Moldava vyhlásila kalamitní stav

V Moldavě platí od středeční noci kalamitní stav. Už od úterního večera je uzavřená silnice z Mikulova nahoru do hor na Moldavu, stále není průjezdná silnice ani mezi Moldavou a Novým Městem a k hraničnímu přechodu Moldava – Neurehefeld.

Navíc tam nefunguje signál mobilního operátora T-Mobile – zástupci obce s lidmi komunikují buď na pevných linkách nebo na Facebooku „Infocentrum Moldava“ a na webu obce.

Tam už během včerejška nezávislá místostarostka Eva Kardová upozorňovala místní, ať nikam nejezdí – silničáři se nejen snažili zprůjezdnit silnice, ale vytahovali z příkopů i zapadlá auta.

Večer v 17:30 například informovala, že za frézou se silnice kvůli silnému větru téměř okamžitě uzavírají, sníh byl navátý místy až do dvou metrů.

Silničáři se snažili silnice zprůjezdnit i během noci, ale rozbila se jim fréza. Díky utichajícímu větru a sněžení se snad podle dispečera Správy a údržby silnic podaří zprůjezdnit tah na Moldava během dne.

Kalamitní stav vyhlásili i energetici na Děčínsku

Energetici vyhlásili na Děčínsku kalamitní stav. Elektřina nejde například v několika částech Děčína, v Jílovém nebo Kamenné.

Problémy jsou i v Ústecku, například v Libouchci nebo Tisé. Podle mluvčí firmy ČEZ pro severní Čechy Soni Holingerové se technici snaží poruchy co nejrychleji najít a opravit. Situaci jim ale komplikuje nepřístupný terén.

V Ústeckém a Libereckém kraji je teď bez proudu 9 000 domácností – většina poruch je na Jablonecku a Semilsku.

Meteorologové varují před náledím

Vítr i sněžení od druhé poloviny noci postupně ustávají – to by mělo usnadnit i práci silničářům. Lenka Musilová z Českého hydrometeorologického ústavu ale varuje před náledím – to se v nižších polohách může začít tvořit večer v místech, kde budou mokré silnice a chodníky a teploty klesnou pod nulu.

Spustit audio

Související