Po zdražení stavebních materiálů začínají obce řešit, kde vezmou peníze na investice

14. červen 2021 09:20

Česko se potýká se zdražováním materiálů. Vysoká poptávka a nedostatek surovin na trhu vyhnaly nahoru třeba ceny oceli, mědi nebo plastů. Vedle průmyslových firem se zdražení promítá i do cen stavebních materiálů a některé obce tak řeší, jak naloží například s plánovanými investicemi, na které už získaly dotace.

„Tohle je kompozitní síť. Vypadá podobně jako kari síť, rozdíl je ale v tom, že 22 metrů čtverečních této sítě se dá v pohodě zvednout jednou rukou. Cena železa teď způsobila, že je tahle kompozitní síť v podstatě cenově srovnatelná s tou klasickou kari sítí,“ vysvětluje majitel jedné z litoměřických prodejen stavebnin Vratislav Baudler.

Podle něj šly nahoru i další důležité stavební materiály. „Latě, prkna, fošny, hranoly – to šlo víc než o 100 procent. Aktuálně to funguje tak, že si objednáte zboží a přitom nevíte, kdy vám přijde, a navíc nevíte ani cenu. To jsem třeba za 18 let praxe ve stavebninách nezaznamenal,“ dodává Baudler.

Obce, které získaly dotace, teď hledají další peníze v rozpočtech

Zvyšování cen materiálů dělá starosti například obcím. V Malých Žernosekách na Litoměřicku chce obec postavit novou cyklostezku zhruba za 6 milionů korun. Starosta Petr Liška ze STAN teď čeká, jaká bude výsledná cena. Na stavbu totiž obec získala dotaci.

„Komplikace nastane v situaci, kdy nám investiční náklady vzrostou, ale už nebudou pod dotací, takže pokud vzrostou o avizované desítky procenta, tak to znamená desítky procent nákladů bez podpory,“ shrnul Liška.

V případě velkého zdražení je obec připravená najít peníze v rozpočtu a případně omezit některé další investice.

V podobné situaci jsou i nedaleké Dolní Zálezly na Ústecku, kde uspěla obec se žádostmi o tři dotace za víc než 3 miliony korun a teď čeká, za kolik je nakonec vysoutěží.

Navyšovat peníze na investice už ale musel například Ústecký kraj.

„Konkrétně se jednalo o rekonstrukci mostu v Kololeči – tam šlo nahoru železo. Akceptovali jsme tu navýšenou cenu, protože víme, co se děje na trhu. Předpokládaná cena byla kolem 16 milionů korun, vysoutěžená byla kolem 20,“ popsala vedoucí krajského oboru investic Pavla Svítilová.

Problémy mají i stavební firmy

Zdražování se už promítá i do práce některých firem. Zdeněk Pejša pracuje pro jednu velkou stavební firmu v regionu a podle něj jsou v současné době u zakázek jen dvě možnosti.

„Asi prostě do té zakázky jít, protože když třeba ŘSD garantuje nějaký inflační růst a vám cena asfaltu meziročně vzroste o 100 procent, tak buď tento růst odhadnete a zohledníte ve své nabídce, nebo cenovou nabídku, na které prostě proděláte,“ vysvětluje Zdeněk Pejša s tím, že jde o situaci, která se pravidelně opakuje. V současné době ale výkyvy trhu navíc ještě umocnila pandemie koronaviru.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související