Po škole mikrobusem do Drážďan. Ústečtí mladíci se v Německu učí fotbal i jazyk

10. leden 2017

Mohou získat vysněné zahraniční angažmá, hrát na velkém stadionu před třicetitisícovým davem. A přitom neztratit kontakt s domovem, který budou mít stále velmi blízko. Právě takové možnosti mají talentovaní fotbalisté z Ústecka, kteří se v rámci příhraniční spolupráce snaží prosadit v německých Drážďanech.

„Když spolupráce s Dynamem nebyla, hráči odcházeli. Teď v rámci příhraniční spolupráce chlapci zůstávají a mají motivaci se sem dostat nebo se sem aspoň dostat na nějaký trénink,“ říká koordinátor spolupráce klubů z Ústí nad Labem a Drážďan Petr Jahnel.

Atmosféru při zápasech dospělých fotbalistů Drážďan ve druhé bundeslize už začali mladíci se severu Čech ochutnávat jako podavači míčů, ale jednou ji možná zažijí jako členové domácí a třeba už prvoligové jedenáctky. Zatím bojují o místo a plnohodnotnou smlouvu v tamní akademii.

Mládežnickému reprezentantovi Vasilu Kušejovi už se to podařilo, další školáci z Ústí či Teplic ho mohou už brzy následovat. A přitom budou stále nablízku svým rodičům. Autem zhruba půlhodinku po dálnici.

Každý den odpoledne veze koordinátor Petr Jahnel mikrobusem talentované fotbalisty různých věkových kategorií na tréninky do Německa a večer se zase vrací zpátky.

Začíná se němčinou

„Tréninky jsou asi intenzivnější, celkově je fotbal agresivnější a rychlejší,“ přemýšlí 15letý Ondřej Kolařík, který hraje za mužstvo do 16 let.

Mladí fotbalisté ze severu Čech mohou německému fotbalu dávat třeba nevšední nápady, kterými v minulosti motali hlavu soupeřům v Bundeslize například Jiří Štajner a další čeští kreativní hráči. Samozřejmě, ne každému se sen zahrát si v Drážďanech nebo jinde v Německu splní.

Čtěte také

„Hlavně že se doučím němčinu, v tom taky budu mít výhodu,“ říká další z ústeckých talentů Petr Žemlička. Právě hodinou němčiny s někdejším záložníkem Drážďan Filipem Trojanem odpolední dril mladých českých fotbalistů v Německu začíná.

Až potom školáci nazují kopačky a odcházejí trénovat. O víkendu hrají zápasy nebo různé turnaje. Kromě toho společně chodí na kulturní akce nebo třeba do plaveckého bazénu.

autoři: jpa , vman
Spustit audio