Po sedmi letech se na Kozí dráhu vracejí turistické. Jezdit budou v úseku Děčín – Telnice

25. březen 2022 12:37

V sobotu 26. března vyjedou první vlaky na takzvanou Kozí dráhu v úseku z Děčína do Telnice na Ústecku. Jednokolejovou trať se podařilo zprovoznit po sedmi letech na žádost Ústeckého kraje, který si na ní objednal provoz turistických vlaků.

Podkrušnohorský motoráček vyrazí poprvé z nádraží v Děčíně v sobotu v 9:37. Na nádraží v Telnici je pak od 10 do 16 hodin připravený kulturní program. Lidé se mohou těšit například na divadlo nebo na promítání filmu Záhada lokálek 2 v telnickém biografu.

Bohumil Augusta, ředitel společnosti KŽC, která bude vlaky na trati z Děčína do Telnice provozovat, slíbil, že firma na zahájení nasadí 4vozovou soupravu. Nebude chybět motorový vůz 831, kterému se říká Kredenc, elektrická lokomotiva nazývaná Krokodýl nebo barový vůz Bixovna.

Na části trati, která ještě není opravená, tedy z Telnice do Oldřichova u Duchcova, budou cestující vozit autobusy.

Linka bude jezdit o víkendech čtyřikrát denně v obou směrech, na trati bude platit tarif Dopravy Ústeckého kraje.

Kozí dráha existuje už přes 150 let

Pravidelná doprava na Kozí dráze skončila v roce 2007, pak tam různé obce provozovaly turistickou dopravu o víkendech. V roce 2015 se ale trať přestala používat úplně a začala chátrat. O její obnovu se zasadila nová krajská koalice po volbách v roce 2020.

Obnovu trati podpořila i centrální komise ministerstva dopravy. Správa železnic, která s opravou trati váhala, se pak pustila do práce a uvedla její část do provozu schopného stavu. To stálo zhruba 37 milionů korun.

Ústecký kraj pak mohl na Kozí dráze objednat pravidelnou turistickou dopravu. Náklady na její roční provoz odhadl na dva miliony korun. Loni v říjnu takzvaná Kozina oslavila 150. let od svého založení.

Spustit audio

Související