Po řadě úspěšných filmů a seriálů dá Ústecký kraj filmařům tři miliony jako pobídku pro další

4. červenec 2022 09:28

Most!, Rapl 2, Zrádci a další filmy vznikly na severu Čech. A Ústecký kraj chce podpořit natáčení dalších. Rozdělí tak filmařům tři miliony korun.

Program schválili krajští zastupitelé. Filmaři mohou žádat o podporu (přesně jde o celkovou částku 3,1 milionu korun) především na hrané filmy, seriály a jejich epizody od 27. července do 10. srpna. 

„Dotační podpora přiláká do našeho kraje filmaře, což je přínosné nejen pro místní podnikatele, ale jde také o propagaci a dobré jméno regionu, a to nejen při natáčení samotném, ale také při následných propagačních aktivitách k filmu,“ uvedl náměstek pro kulturu a cestovní ruch Jiří Řehák  ze Spojenců pro kraj.

„Filmaři také využívají služeb lokálních producentů, lokačních skautů, grafických studií, tvůrců, herců, výtvarníků, kostymérů, architektů a dalších podobných profesí,“ připomněla Barbora Hyšková z Filmové kanceláře Ústeckého kraje, která má dotační program na starost. Podle ní je také pravidlem, že producenti v regionu utrácejí více peněz, než je dotace.

Martin Hofmann a Zdeněk Godla, hvězdy seriálu Most!

Práce krajské filmové kanceláře přispěla ke vzniku mnoha úspěšných a divácky oblíbeným filmů i televizních projektů, kromě Most!, Rapl 2, a Zrádci to byli Ochránce, Svět pod hlavou, Jojo Rabbit, Úsměvy smutných mužů nebo Zraněná srdce s Keirou Knightleyovou. Místa ze severu Čech využili filmaři v poslední době ve snímku Extraction 2 s Chrisem Hemsworthem v hlavní roli, filmech Stínohra a Dvě slova jako klíč.

Natáčelo se i během covidu, ale s omezeným štábem a za přísných podmínek. V Úštěku se bude v nejbližší době točit vánoční pohádka.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související