Po čtyřech letech Česko čekají komunální volby. Někde ale stále chybějí členové volebních komisí

30. srpen 2022 09:04

Za necelý měsíc v Česku začnou komunální volby. V pátek 23. a v sobotu 24. září budeme vybírat svoje zástupce do obecních zastupitelstev. Ve volebních obvodech Most a v Ústí nad Labem budou lidé navíc volit do senátu. V jednotlivých okrscích v Ústeckém kraji zasednou volební komise, které jsou pro průběh voleb nezbytné. Některá města ale stále shánějí jejich členy.

S volebními komisaři je podle zástupců některých měst situace nejistá až do poslední chvíle. Konkrétní počty chybějících členů komisí totiž zjistí až na prvním zasedání okrskových komisí. To se ze zákona musí konat nejpozději 2. září.

Například v Roudnici nad Labem je 13 komisí, každá má osm členů a jednoho zapisovatele. Ještě minulý týden městu chybělo 26 komisařů. Nahlášení lidé se podle mluvčího radnice Jana Vancla často omlouvají a odhlašují. Město pak musí mít v záloze seznam náhradníků a ten současný není příliš dlouhý.

Podobně jsou na tom s počty členů volebních komisí i v Litoměřicích. Úředníci tam podle Miroslava Tamáše z městského úřadu, stejně jako v Roudnici, shánějí náhradníky prostřednictvím webových stránek města nebo sociálních sítí.

V Děčíně mají členů komisí dostatek, ale shánějí ještě přibližně 20 náhradníků. Ve Štětí, Žatci, a Mostě už jich přibližně 15 až 20 mají, podle zástupců měst se ale zhruba stejné množství volebních komisařů odhlásí. Větší množství náhradních členů komisí se pak hlásí v Lounech a v Lovosicích.

Kdo se může stát členem volební komise?

Volební komise tvoří zástupci jednotlivých stran a hnutí. Pokud je strany v termínu do 24. srpna nedodají, dohledávají se zájemci z veřejnosti. Přihlásit se může kdokoliv s českým státním občanstvím nebo i s občanstvím jiné členské země Evropské unie, který alespoň v den složení slibu dosáhl 18 let. Současně nesmí být kandidátem v nadcházejících komunálních volbách v okrsku, pro který je komise vytvořená.

Co se týká finančního ohodnocení, tak řadoví členové komisí za oba dva dny dostanou 1800 korun, zapisovatel a místopředseda 2100 a předseda komise 2200 korun.

Další příplatky až do výše 1000 korun pak čekají na členy komisí v okrscích, kde volí i senátora, což je v Ústeckém kraji v Ústí nad Labem a v Mostě.

Členové volební komise připravují volební místnosti a po skončení sčítají platné hlasy. V průběhu voleb také třeba docházejí s přenosnou urnou k lidem, kteří o to kvůli zdravotní indispozici požádají. Ve volebních místnostech kontrolují platnost dokladů a dohlížejí na regulérnost voleb.

Spustit audio

Související