Po covidu se zvýšil počet úzkostí a depresí až na třicet procent, prohlašuje psycholog Jan Ženatý

5. červenec 2021

Covidová pandemie přinesla výrazný nárůst úzkostných a depresivních poruch. „Je to přehlížená oběť,“ prohlašuje psycholog Jan Ženatý v Blízkých setkáních na Dvojce.

Podle statistik a údajů bylo před covidem zastoupení úzkostných a depresivních poruch v populaci zhruba šest procent, dnes se blížíme třiceti procentům,“ zmiňuje psycholog Jan Ženatý v Blízkých setkáních.

Řekl bych, že naše duševní zdraví je mírně přehlíženou obětí celé pandemie,“ prohlašuje v rozhovoru s Terezou Kostkovou na Dvojce.

Hodinový spánek přináší víc než dvacetiminutový

Pro každého z nás je charakteristické něco, čemu odborníci říkají chronotyp. Jak lze tento výraz vysvětlit? „Je to v podstatě takový vnitřní biologický budík, který ovlivňuje období bdělosti a období únavy v průběhu dne a noci,“ vysvětluje psycholog Ženatý.

Podle psychologa spánek není jednolitý proces. „Střídají se v něm fáze a těch dvacet minut spánku je bezpečné v tom, že když si dáchnete jen na chvíli, nepropadnete úplně do těch nejhlubších spánkových pater a lépe se vstává. Hodinový spánek vám ale dá více regenerace, protože to je ten hluboký spánek,“ dodává.

Kolikrát za den spí mravenci? Jaké vrásky zvyšují atraktivitu? Kam se dívat, abychom odhadli emoci v obličeji?

autoři: Tereza Kostková , mka
Spustit audio

Související