Po 33 letech se na scénu ústeckého Činoherního studia vrací „Pazour“

13. duben 2018 10:15

Divadelní hra britského dramatika Howarda Barkera „Pazour“ se v Ústí hrála poprvé v roce 1985. Teď budou mít lidé možnost tuto gangsterku opět vidět v Činoherním studiu.

Inscenace v mnoha ohledech naplňuje motto letošní sezony Činoherního studia v Ústí nad Labem „Ztráty a nálezy“. Hra se na jeviště vrací po 33 letech a spolu s ní se do divadla vrací režisér Jiří Pokorný.

Dramaturg Karel František Tománek reportérce Gabriele Hauptvogelové řekl, že text z roku 1975 je aktuální i v dnešní době.

„Je to o revoltě, o tom, jak za určitých okolností zůstat sám sebou. V těch 80. letech to fungovalo, protože ty podmínky byly trochu jiné, ani dnes se ale kupodivu, podle mě, v tom základu nic nezměnilo. O tom svědčí všechny ty demonstrace a podpisovky. Svět je vykloubený,“ komentuje inscenaci dramaturg.

S tím souhlasí i režisér Jiří Procházka: „Dodal bych k tomu jen to, že se svět náramně změnil. Rodí se nové a nové generace, které už nehledají příklad v minulosti, ale hledají nové světy. Takže prosazování a proměny ega se dějí skrytěji, rafinovaněji, ale potřeba uchránit svou identitu je stále naléhavá. Vždy byla a vždy bude.“

Noela, který se změní v kuplíře Pazoura, hraje Adam Ernest: „Je na něm sympatická schopnost se rozhodnout, ten tah na bránu. Ale zároveň, co je pro mě v něm nejdůležitějším v rámci toho celku, je to, že zlo plodí zlo.“

Styl gangsterky, který režisér Jiří Pokorný zvolil, Adama Ernesta baví: „Je to hodně rychlý, na malých plochách, v malých střizích, a je to takové nahoru a zpátky, takže mě to baví hodně, je to obrovská výzva.“

Kromě dnešní (13. 4.) premiéry můžete na „Pazour“ zajít do ústeckého Činoherního studia také v neděli (15. 4.) nebo ve středu (18. 4.).

Spustit audio

Související