Po 22 letech se sejdou protestující v Teplicích na ekologické demonstraci

11. listopad 2011

V Teplicích se dnes (11.11.) bude po dva a dvaceti letech konat ekologická demonstrace. Proč právě v Teplicích a proč právě v této době?

Ekologické demonstrace v Teplicích v roce 1989 měly upozornit na desítky zaniklých obcí v souvislosti s těžbou uhlí. Desítky lidí také demonstrovaly proti špatnému ovzduší, které v té době trápilo celou oblast severozápadních Čech. Říká se dokonce, že ekologické demonstrace v Teplicích předznamenaly Sametovou revoluci, která vypukla zásahem na pražské Národní třídě 17. listopadu. D

Důvodů, proč se ekologičtí aktivisté rozhodli sejít se po dlouhé době na ekologické demonstraci v Teplicích je několik. Patří mezi ně špatný stav ovzduší na severní Moravě, neustálé debaty ohledně případného prolomení limitů těžby hnědého uhlí na Mostecku, ale tím hlavním tématem se stal dovoz kalů z ostravských průmyslových lagun na skládku poblíž Litvínova a jeho následné spalování v cementárně nedaleko Lovosic a Litoměřic.

Ekologové bojují jak proti převozu odpadu přes téměř celou republiku, tak proti spalování odpadu v už tak průmyslem těžce zkoušeném Ústeckém kraji. Kritici tohoto postupu tvrdí, že by bylo vhodnější spálit tento odpad tam, kde vznikl, tedy na Ostravsku.

Celá akce vznikla jako soukromá iniciativa na sociální síti Facebook. Jeden z organizátorů dnešní akce Matěj Hon mi řekl, že demonstrace má být symbolickým připomenutím předrevolučních mítinků. Má také upozornit na to, že ačkoliv dnešní kvalita ovzduší je nesrovnatelně lepší než před 22 lety, neměli by obyvatelé podkrušnohoří lidově řečeno usnout na vavřínech.

Už několik let se totiž kvalita ovzduší v regionu pomalu opět zhoršuje a neměli bychom to, podle organizátorů páteční akce, nechat dojít do stavu před rokem 1989.

Ekologická demonstrace v pátek 11. listopadu začne v 16 hodin a potrvá hodinu. V sobotu se přesouvá do Litoměřic.

autor: Jan Beneš
Spustit audio