Plošné testování dětí na covid-19 odhalilo v Ústeckém kraji několik desítek pozitivních dětí. Většinou šlo o onemocnění v rodinách

10. září 2021 15:17

Na základních a středních školách 9. září proběhlo od začátku školního roku už třetí testování dětí na covid-19. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha z hnutí ANO se výskyt nákazy na školách zatím nezhoršuje a testování tak prozatím končí. O tom, jak dopadly výsledky testů, jsme si povídali s ředitelkou krajské hygienické stanice Lenkou Šimůnkovou.

„Antigenní testování odhalilo několik desítek pozitivních vyšetření. Po kontrole PCR testy bylo zjištěno několik desítek covid-19 pozitivních dětí. Díky tomu se nám pak podařilo odhalit, především rodinná ohniska tohoto onemocnění,“ shrnuje Lenka Šimůnková.

Naštěstí nebylo v drtivé většině případů nutné posílat do karantény celé třídy – šlo podle ní většinou o skryté onemocnění, probíhající v rodinách, často ze sociálně vyloučených lokalit.

Hygienici teď budou sledovat osoby, které jsou v karanténě, a které mají na jejím konci nařízeno vyšetření. Pokud by šlo častěji o rodinné příslušníky žáků jedné školy, pak teprve by začali uvažovat o zavedení karanténních opatřeních v konkrétní škole.

Spustit audio

Související