Plný provoz po kyberútoku ve středu neobnovíme, říká ředitel benešovské nemocnice

11. prosinec 2019 07:37

Provoz benešovské nemocnice je, po napadení počítačovým kryptovirem, stále ochromen. Plánované operace byly odloženy a lidé přicházející na vyšetření přeobjednáni. V podvečer začal přesun pacientů z JIP a ARO, které lékaři dnes monitorovali ručně. Podle odborníků může obnova plného provozu nemocnice v Benešově trvat několik dní.

Co je kryptovirus

Můžou ve velkém napadat počítače a šíří se hned několika způsoby - třeba ve formě přílohy e-mailu, nebo jako odkaz, který si mezi sebou pošlou uživatelé. Kryptovirus může zahrnovat oprávnění ke vzdálenému ovládání počítače, což znamená, že třetí strana, a to ať už je kdekoliv na světě, může nad strojem plně převzít kontrolu.

Nemocnice žádá pacienty, aby si k návštěvě vybrali jiné zařízení. "Prosíme všechny pacienty, kteří nemusí bezpodmínečně navštívit benešovskou nemocnici, aby svou návštěvu odložili nebo se obrátili na jiné zdravotnické zařízení," řekl mluvčí nemocnice Petr Ballek. 

V nemocnici podle něj zasedá krizový štáb, o situaci byla informována záchranná služba a další zdravotnická zařízení v okolí.

Událost nastala ve 02:50, na nápravě intenzivně pracují IT specialisté. "V současné době je významně omezen provoz nemocnice. Nelze spustit žádný laboratorní ani jiný přístroj včetně počítačové sítě," uvedl Ballek před 07:30.

Mluvčí NÚKIB Radek Holý řekl, že se úřad snaží nemocnici kontaktovat. "Zjišťujeme konkrétní informace, co se stalo. Zatím je nemáme. Nabídneme nemocnici naši pomoc, jsme schopní tam i přijet a pomoci se zjišťováním. Potom jim doporučíme kroky, jak to napravit," uvedl Holý.

Podle něj může nastat několik scénářů. "Pokud jsou data zašifrovaná, může být i pozdě. Kdyby měli data zálohovaná na discích oddělených od sítě a virus se tam nemohl rozšířit, později se data obnoví ze záloh. Pokud data zálohovaná nemají, může se to podařit rozšifrovat, ale také nemusí, což by v krajním případě mohlo vést ke ztrátě dat," uvedl Holý.

Výpadek začal ve 02:17 na chirurgické ambulanci, kde se zpomalovaly počítače, a v 02:50 již nebyly IT systémy funkční po celé nemocnici. Virus překonal bránu firewall a dva aktuální antivirovými systémy.

"Napadl většinu serverů a pracovních stanic, jichž je 300. V současné době je významně omezen provoz nemocnice. Nelze spustit žádný laboratorní ani žádný jiný přístroj včetně počítačové sítě. V nemocnici zasedl operativně krizový štáb pro řešení nastalé situace," uvedl ředitel nemocnice Roman Mrva. V ordinacích podle něj nelze provést vyšetření, ambulantní specialisté přeobjednávají pacienty na jiné termíny.

Nemocnice zajistila náhradní provoz pro hospitalizované. O problémech informovala policii, záchrannou službu a zdravotnická zařízení v okolí. "Situaci máme pod kontrolou a jsou přijímána veškerá opatření pro co nejrychlejší obnovení běžného provozu tak, aby se omezení co nejméně dotklo pacientů," uvedla Pokorná Jermanová.

Benešovská nemocnice má spádovou oblast se 120.000 obyvateli, v turistické sezoně je to až čtvrt milionu lidí. Poskytuje péči pacientům z Benešovska, z Votic, Vlašimi, Sedlčan, Sázavy a jejich okolí a z okresů Praha-východ, Praha-západ a Tábor. Akcionářem nemocnice je Středočeský kraj.

autoři: Věra Hájková , jum , JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio