Plejády, trpasličí planeta Ceres a možná i roj Leonid: Procházka listopadovou oblohou

30. říjen 2021

Otevřená hvězdokupa Plejády je velmi mladá. V době, kdy se rodila, na Zemi už dávno vládli dinosauři. Zkuste se na její hvězdy někdy podívat! A nebo vůbec na oblohu.

Vysoko nad hlavou nám svítí dvojité W souhvězdí královny Cassiopei a ještě o něco výše souhvězdí krále Cefea, které tvarem připomíná domeček. Dcera obou královských rodičů Andromeda – tedy podle řecké mytologie, je pod nimi. Rovníkovou oblast oblohy zabírá obrazec Ryb a Velryby, ve které najdeme známou proměnnou hvězdu Mira Ceti. Její jasnost se mění v periodě 332 dnů, v největší fázi je Mira viditelná pouhým okem. Západně svítí Pegasův čtverec a od východu přichází bojovník Orión, jinak předvěst zimní oblohy.

Souhvězdí Orionu

Kuřátka čili Sedm sester

Z objektů vzdálenějšího vesmíru zkuste vyhledat otevřenou hvězdokupu Plejády, lidově nazývanou Kuřátka nebo také Sedm sester. Vévodí večerní obloze od poloviny podzimu do začátku jara. Se stářím pouhých 112–117 milionů let jde o velmi mladé a také blízké seskupení; v městských podmínkách v něm uvidíte pět až sedm hvězd, pod průzračnou nepřesvětlenou oblohou jich ale napočítáte i víc než dvanáct. Indiáni používali Plejády jako zkoušku zraku.

Hvězdokupu dělí od Země jen 440 světelných let – vidíme tedy světlo, které k nám vyletělo za vlády císaře Rudolfa II., za papeže Řehoře XIII., anebo třeba v době, kdy na Žatecku a Litoměřicku vypukla morová nákaza. O Plejádách, které se nacházejí v souhvězdí Býka, si povíme víc v naší příští rubrice „Mýty a omyly astronomie“.

Trpasličí planeta Ceres na snímku ze sondy Dawn

Planety a „trpaslík“ Ceres

Pojďme k viditelnosti planet. Merkur spatříme počátkem listopadu ráno nad východním obzorem, Venuši pak večer nad jihozápadem. Mars je vidět v druhé polovině měsíce ráno nízko nad jihovýchodním obzorem. Jupiter svítí v první polovině noci, zatímco Saturn večer vysoko nad jihozápadním obzorem. Na velmi vzdálené planety Uran a Neptun si musíme vzít dalekohled – Uran v něm uvidíme po celou noc kromě jitra, Neptun v první polovině noci.

Malý astrodalekohled či silnější triedr budeme potřebovat, chceme-li vidět trpasličí planetu Ceres, pro kterou jsou právě v listopadu ideální pozorovací podmínky. Pohybuje se v souhvězdí Býka, podobně jako zmíněné Plejády, a 27. listopadu v 5 hodin ráno bude v opozici se Sluncem. Její jasnost dosáhne v té chvíli 7. magnitudy.

Měsíční úplněk

Konjunkce, meteorický roj a měsíční fáze

Z řady konjunkcí Měsíce uvidíme večer 10. listopadu v 18 hodin konjunkci se Saturnem, o den později ve 23 hodin s Jupiterem, 24. listopadu v šest hodin ráno s hvězdou Pollux z Blíženců a 26. listopadu ve 23 hodin s hvězdou Regulus ve Lvu. Pěkné seskupení vytvoří ve dnech 8.–12. listopadu večer Měsíc, Jupiter, Saturn a Venuše. Maximum meteorického roje Leonid vychází na období dva dny před měsíčním úplňkem, přesto můžete zkusit štěstí 17. listopadu kolem 18. hodiny. Roj má mít letos hodinovou frekvenci kolem 15 velmi rychlých meteorů.

Měsíc bude 4. listopadu v novu a 11. listopadu v první čtvrti. 19. listopadu nastane při úplňku částečné zatmění – při jeho málo patrném polostínovém začátku však bude Měsíc zrovna zapadat. V poslední čtvrti se Měsíc ocitne 27. listopadu. Přejeme hezkou a ničím nerušenou podívanou!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související