Plastové hračky pro psy můžou být rizikové! Vhodnější je třeba provazový uzel

9. březen 2016

Pokud si do internetového vyhledávače zadáte heslo „psí hračky“, nebudete se stačit divit. Paleta hraček pro naše čtyřnohé kamarády je opravdu pestrá. Občas ale zjistíme, že pes si rád hraje s rozkousanou bačkorou nebo dřevěnou špulkou od nití.

Otázkou pak je, zda má vůbec význam kupovat speciální „psí“ hračky. Ať už je to gumové kuře, napodobenina kosti nebo pískací myška. „Pokud je pes hravý, má hračka svůj význam,“ tvrdí MVDr. Lubomír Vojtek.

Končí to hračkami ve střevech mazlíčků…

„Nepreferuji ale gumové nebo plastové hračky,“ říká Lubomír Vojtek. Vhodnější volbou jsou prý jednodušší a obyčejnější hračky než pískací gumové kuře. „Třeba provazový uzel nebo uzel z buvolí kůže,“ doporučuje zvěrolékař a zdůvodňuje, proč nemá plastové hračky u zvířat zrovna v oblibě: „Už jsem ze žaludku nebo střev vyndával řadu gumových hraček nebo jejich částí, například pískátko.“


Podle MVDr. Lubomíra Vojtka jsou velmi rizikové i ostré části hraček z plastu: „Tyhle hračky bychom měli bedlivě sledovat, a jakmile mají nějak narušený povrch, měli bychom je okamžitě vyhodit.“

MVDr. Lubomír Vojtek


Poslechněte si záznam přiloženého rozhovoru moderátorky Slávky Brádlové a MVDr. Lubomíra Vojtka a dozvíte se třeba i to, jaké dokumenty musí mít majitelé psů, kteří plánují se svým zvířetem cestu do zahraničí. Pohodový a ničím nerušený poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio