Plánovaná oprava přetíženého mostu ve Štětí ohrožena

20. duben 2016

Po opravě nebezpečného a přetíženého mostu pro chodce a cyklisty ve Štětí volají obyvatelé města a okolí už dlouhá léta. Projekt je hotový, ale teď je oprava znovu ohrožena.

Štětím na Litoměřicku denně projedou stovky nákladních aut. Ve městě a okolí jsou velké průmyslové firmy. To extrémně zatěžuje most přes Labe v centru, přes který zároveň vede železniční vlečka do tamní papírny.

Investorem opravy je Ústecký kraj. Mluvčí kraje Lucie Dosedělová říká, že v současnosti je vydané územní rozhodnutí a čeká se na vydání stavebního povolení: „V nejbližších dnech se ještě musí uskutečnit jednání na Ministerstvu dopravy. Státní plavební správa vyžaduje, aby rekonstrukce mostu byla zvýšena o 1,5 metru,“ doplňuje.

Stejnou připomínku podalo k projektu i Povodí Labe.

Současný projekt se zvýšením mostu zhruba o 1,5 metru nepočítá. Změna projektu by zhruba zdvojnásobila cenu. Ta je podle Lucie Dosedělové teď vyčíslená na 170 milionů bez DPH.

Plánovaná oprava mostu bude trvat zhruba 6 měsíců. Ústecký kraj zatím na její realizaci nemá peníze, čeká na vhodné dotace, které by mohl využít.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio