Plán na záchranu Žižkových kasáren v Terezíně připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj. Vládě ho předloží v září

7. červenec 2022 11:56

Žižkovým kasárnám v Terezíně svitla naděje na záchranu. Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo návrh na konkrétní financování prvních oprav. Ministerstvo chce podle starosty René Tomáška (nezávislý) plán na záchranu kasáren předložit vládě na konci září. Podobně jako Terezín žádalo o pomoc i město Jaroměř, pod které spadá pevnost Josefov.

„Podle pana Zdeňka Opravila z Ministerstva pro místní rozvoj, kdy do 30. září se vše předloží na vládu, tak doufáme, že těch 50 milionů pro každé město, jak pro město Terezín, tak pro město Jaroměř, bude uvolněno do konce roku a my bychom aspoň mohli vypsat výběrové řízení na zadání projektové dokumentace,“ uvedl René Tomášek.

Návrh ministerstva musí ještě podle mluvčí Veroniky Hešíkové projít připomínkovým řízením: „Následně bude materiál předložen ke schválení vlády, která by se měla chopit vůdčí role při záchraně objektů. Obnova bude samozřejmě vyžadovat spolupráci a zapojení dotčených měst a krajů.“

Podle starosty Reného Tomáška by mohly první opravy chátrajících památkově chráněných Žižkových kasáren začít nejdříve příští rok.

Návrh na záchranu kasáren má vláda podle Ministerstva pro místní rozvoj projednat do konce září.

Spustit audio