Pivovar v Žatci opravuje zchátralý dům na Žižkově náměstí

24. únor 2019

Mělo by z něj být muzeum pivovarnictví. Stavba je historickou památkou.

Jako muzeum by dům měl sloužit příští rok. Dělníci opravují památkový dům už několik týdnů. Objekt teď nemá střechu, byl v havarijním stavu, teklo do něj. Uvnitř už je ale vidět nové zdivo a příčky. Rýsují se nové místnosti budoucího muzea. Ve středu byl na staveništi kontrolní den.

Prozatím jsou stavaři s postupem oprav spokojeni

„Objevily se tam statické poruchy, samozřejmě, objekt se musel trochu víc ubourat, než se předpokládalo. Momentálně se to staví poměrně slušně,“ říká stavbyvedoucí Martin Václavek s tím, že na stavbě pracuje denně kolem osmi lidí.

Spokojen s průběhem stavby je i Radek Růžička, který vede stavební dozor: „Zastavilo nás trochu počasí, ale jinak stavba pokračuje úspěšně ke spokojenosti všech účastníků. Stavba je specifická tím, že je to starej dům a je to de facto ruina. A musí se památkově zachránit.“

Oprava památkového domu bude stát 14 milionů korun. Z toho jedenáct milionů pošle ministerstvo pro místní rozvoj jako dotaci.

„Žatecký pivovar jako vlastník objektu přemýšlel o tom, jak zachránit kulturní památku, která byla staticky narušená. Požádali jsme o pomoc architekta Vaníčka, který vymyslel variantu muzeum pivovarnictví na Žatecku. Finančně vypomohlo ministerstvo pro místní rozvoj dotací,“ říká pracovnice žateckého pivovaru Jana Eisertová, která stála u zrodu myšlenky na záchranu památky.

Muzeum by mohlo otevřít už příští rok na podzim

Přestavba má být dokončena do května 2020. Muzeum pak zahájí činnost nejpozději do konce roku 2020. Nabídne historické fotografie, předměty z oboru pivovarnictví, sedmiminutový film o historii oboru a regionu.

„Podívat se tam půjdu určitě. Tady jsou památky potřeba zachraňovat. Je jich tady hodně a jsou hodně zdevastované,“ těší se Josef Mikula z Žatecka.

Žatecký pivovar teď bude hledat nadšence a odborníky se zájmem o historii, kteří by dodali expozice pro muzeum o pivovarnictví v regionu.

Záchrana památkově chráněného domku v sousedství Pivovaru Žatec
autoři: Libor Želinský , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související