Pitulník žlutý je dobrý nejen na nespavost. Pomáhá i na vyrážky a křečové žíly

10. září 2021

Léčivku pitulník žlutý nemusíme nijak složitě pěstovat, je to rostlinka skromná a potkáte se s ní v přírodě všude. Patří do rodiny hluchavek a pomůže s mnohými zdravotními problémy.

Pitulník žlutý, říká se mu také hluchavka žlutá, roste opravdu všude – v lese, kde je vlhko, v příkopech, u plotů, prostě všude tam, kde rostou i kopřivy. Kvete od května do října. Tahle trvalka může být vysoká i půl metru.

Sbírat můžete jak květy, tak listy. Odvar z pitulníku žlutého ocení hlavně ženy, které mají menstruační potíže anebo těžkosti s pohlavními orgány.

Pitulník čistí krev, uklidňuje nervy a pomáhá při nespavosti. Pomůže i při problémech s močovým ústrojím a nemocných ledvinách.

To ale není všechno – obklady namočené v odvaru z pitulníku žlutého můžete přikládat na kožní vyrážky, bércové vředy nebo křečové žíly. Sedací koupele jsou zas výborné při prochladnutí močových cest.

Nálev z pitulníku si připravíte tak, že přelijete jednu vrchovatou lžičku bylinky čtvrt litrem vařící vody a jen krátce vylouhujete. Odvar k obkladům přichystejte ze tří lžiček bylinky, spařených půl litrem vody, také nechte jen krátce louhovat. K sedací koupeli využijte klidně celou rostlinu.

Spustit audio

Související