Pionýrská jitřenka vysílala zajímavé pořady i ideologický balast

4. prosinec 2020

Už od 20. let 20. století vysílal Český potažmo Československý rozhlas pořady pro děti a mládež. Mezi ty nejdéle vysílané – a ve své době velmi oblíbené – patří Pionýrská jitřenka.

Na rozhlasových vlnách se začala objevovat v roce 1953 a vysílala se až do let osmdesátých.  Šlo o pásmo zpráv, pozvánek, reportáží a rozhovorů pro posluchače školního věku, které se vysílalo jednou za týden.

Čtěte také

První ročníky Pionýrské jitřenky se v rozhlasovém archivu bohužel nedochovaly. Z druhé poloviny 50. let máme jen několik vesměs neúplných vydání. Tím nejstarším záznamem je část silvestrovského vysílání z roku 1956. Z následujících let se uchovalo příspěvků více. Jsou mezi nimi jak značně ideologicky zabarvené příspěvky, tak i dnes docela dobře poslouchatelné reportáže.

Tání v Jitřence

Šedesátá léta přinesla uvolnění i do Pionýrské jitřenky. Místo pouček o socialismu dávali její autoři prostor dětem a jejich skutečným problémům. Jedno z vydání se věnovalo například chování kluků k děvčatům, další vztahu ke starým lidem.

Zleva: Lubomír Štrougal, Leonid Iljič Brežněv a Gustáv Husák s pionýry

Pokud Jitřenka připomínala významná výročí, tak pokud možno nikoli formou obvyklých ideologických klišé. Hovořila s dětmi například o tom, jak si představují hrdinu a co je hrdinství. Když se připomínal měsíc československo-sovětského přátelství, nepředstavila svým posluchačům obligátní Leningrad nebo Moskvu, ale Litvu.

Zajímavě a přiměřeně dětskému věku uměli její redaktoři zprostředkovat jinak docela toporné setkání dětí s prezidentem Novotným na Pražském hradě nebo na táboře v Hradci nad Moravicí.

Pusť vsegdá buděť solnce…

Jistě nepřekvapí, že normalizace se nevyhnula ani Pionýrské jitřence. V dochovaných pořadech můžeme dál najít zajímavé rozhovory a reportáže, ale zároveň zásadně přibylo ideologie. Jitřenka se jenom hemžila všelijakými komunistickými hrdiny, povídáním o Leninovi, Sovětském svazu a o zlém Západě.

Čtěte také

Je až legrační, jak často a v kolika nejrůznějších aranžích tu zaznívala ruská pionýrská píseň Pusť vsegdá buděť solnce. Na druhou stranu tehdy Pionýrská jitřenka úzce spolupracovala se svými posluchači. Zřídila kluby mladých dopisovatelů, jejichž prostřednictvím mohly děti z celé republiky do pořadu samy přispívat. Informovaly o zajímavých akcích a nezřídka i samy natáčely.

Ty nejlepší reportéry, kteří uměli dobře rusky, rozhlas v roce 1978 dokonce vyslal do Sovětského svazu. Není jistě bez zajímavosti, že první novinářské zkušenosti v klubu Jitřenky získal například dnešní zahraniční zpravodaj České televize Miroslav Karas nebo rozhlasový moderátor Jan Kovařík.

Celý pořad Veroniky Kindlové najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související