Piazzetta před Vrchlického divadlem v Lounech by už neměla klouzat. Díky speciálnímu nátěru

3. srpen 2020 10:25

Bílé části na ploše před vchodem do divadla v Lounech budou drsnější, a za mokra tedy i bezpečnější. Postará se o to speciální nátěr, který firma právě nanesla. Černobílou piazzettu, vytvořenou podle návrhu opony světoznámého umělce a lounského rodáka Zdeňka Sýkory, město otevřelo před rokem.

Při prvních podzimních deštích se ukázalo, že bílé části na zemi nebezpečně kloužou. Nepříjemné to bylo zejména pro návštěvníky divadla, protože piazzetta zdobí prostor před hlavním bezbariérovým vchodem.

Město proto okolí osadilo varovnými tabulkami a s dodavatelskou firmou jednalo o nápravě.

„Ze dvou vzorků, které přicházely v úvahu, jsme se na jednom shodli. Dojde tedy k přetření bílých ploch,“ konstatoval lounský místostarosta Vladimír Antonín Hons z Unie pro sport a zdraví. Upozornil také na to, že natírání potřebuje minimálně desetistupňové teplo. „Ty práce pak budou velice rychlé – troufnu si říct, že v řádu několika dnů,“ doplnil.

Opravy už začaly – dělníci teď před Vrchlického divadlem lepí pásky kolem obrazců, aby bílá barva nezasáhla černou. Poté nanesou na bílé plochy nový nátěr. Celkem půjde o tři vrstvy.

Plochu před divadlem tvoří černobílá geometrická kompozice, kterou v roce 1962 navrhl na divadelní oponu lounský rodák a světově proslulý malíř Zdeněk Sýkora.

Protipožární opona z plechu zmizela při opravě divadla v letech 2001 až 2003. Loni se do města motiv vrátil. Přispěla na to i veřejná sbírka, necelých 6 milionů korun pak dalo město.

Spustit audio

Související