Personál domova pro seniory v České Kamenici je po loňských zkušenostech s koronavirem obezřetnější k návštěvám

21. září 2021 10:49

Před rokem se začaly domovy pro seniory kvůli zhoršení epidemie koronaviru znovu uzavírat pro návštěvy. Bez svých blízkých pak museli jejich obyvatelé vydržet řadu týdnů. Dřív nezvyklou situaci se minulý rok naučili zvládat i v domově pro seniory v České Kamenici na Děčínsku. Na to, koho a za jakých podmínek pustí do budovy, hodně dbají i teď.

„Dobrý den. Jste očkováná? A máte na to certifikát? Můžete mi ho ukázat?“ Tak začíná návštěva Domova pro seniory v České Kamenici. Než návštěvníka personál pustí mezi klienty, musí se prokázat certifikátem o prodělaném očkování.

„Pořád máme omezené návštěvy. Ne tak, že by byly zakázané, jsme ale přece jen trochu obezřetnější v tom, kdo nám do domova přichází,“ říká ředitelka domova Šárka Kopáčková.

Tenhle domov pro seniory se vloni na jaře sám dobrovolně uzavřel do izolace, personál spal v prostorách domova několik týdnů – nikdo nevěděl, co od nové nákazy čekat.

„My jsme to v tu chvíli považovali za jediné možné řešení – když něco zavřu, tak se to nemůže nakazit,“ přiznává ředitelka a dodává: „Dnes už bychom nezavírali – známe postupy, známe metody, víme, jak chránit sebe i klienty.“

Většina personálu v domově už má za sebou očkování, stejně tak někteří klienti.

Navíc se většina klientů podle ošetřujícího personálu naučila používat během pandemie koronaviru moderní komunikační zařízení, jako jsou počítače a tablety.

Spustit audio

Související