Penzijní reforma: spoření na důchod jako předmět dědictví

15. duben 2013

Jak to bude vypadat s důchody v budoucnosti? To je otázka, kterou by si měli začít klást čím dál tím mladší lidé, i když věk odchodu do důchodu se prodlužuje. Jakým způsobem nejlépe šetřit na důchod?

Zopakujme si - prvním pilířem je státem vyplácený důchod, který se ale bude snižovat, třetím pilířem je už dobře známé a poměrně rozšířené penzijní připojištění. V Ústeckém kraji si v něm lidé spoří v průměru 407 korun měsíčně, k tomu stát posílá v průměru 101 korunu měsíčně.

V Libereckém kraji je to podobné - tady lidé spoří v průměru 428 korun, takže i státní podpora je maličko vyšší - 104 koruny měsíčně.

Druhým pilířem je novinka - jádro penzijní reformy. Ta říká, že nemusíte státu odvádět na sociálním pojištění 28 procent, ale jen 25. Ta zbylá tři si můžete ukládat na osobní důchodový účet - za podmínky, že k tomu přidáte další 2 procenta z hrubé mzdy.

Co se ale stane se spořením v případě úmrtí spořícího? Na to se Slávka Brádlová zeptala odborníka - mluvčího Asociace penzijních fondů Ondřeje Kubaly. Poslouchejte...

Spustit audio