Pečivo bychom podle etikety měli ulamovat. Topinky nás ale staví před záludný problém

22. září 2024

Jak to bude s konzumací topinek, které dostaneme v hospodě nebo restauraci? Topinka může být samostatná, ale také už obložená. Vzhledem k tomu, že je opečená, bývá tvrdá. Můžeme ji vzít do ruky, nebo se má krájet?

Topinky jsou záludným pokrmem. Vzhledem k tomu, že bychom veškeré pečivo měli ulamovat, tak topinky nás najednou staví před těžký problém, jak se s nimi při konzumaci esteticky naložit.

Když jdou ulomit, což u měkčích topinek nebo toustů je možné, jdeme do toho. Platí totiž pravidlo, že něco, co jsme vložili do úst, už nemůžeme vytáhnout a položit zpátky na talířek. To by bylo poněkud nespolečenské.

V případě tvrdé topinky to ale asi nepůjde vždycky. V takovém případě topinku ukousneme a utřeme si ústa ubrouskem, protože topinka bývá většinou mastná.

Případ obložené topinky

Pokud je topinka obložená a hodně vypečená, vyvarujeme se jíst ji příborem, protože to by bylo riskantní. Budeme ji kousat.

Vždycky záleží na tom, v jakém prostředí ten pokrm konzumujeme. Jestliže je to nějaký bufet, jsme někde na výletě a zastavíme se třeba na horské chatě, pak si můžeme dovolit více použít ruce. V lepších restauracích se raději pokoušíme konzumovat topinku vidličkou a nožem, protože přece jen je to kultivovanější a náleží to k danému prostředí.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio