Páteční Noční linka: České ryby omámené antidepresivy a pervitinem

16. červenec 2021

Co si myslíte o vlivu člověka na přírodu? V čem jí pomáháme a kde bychom měli zbrzdit? Jak se změnila příroda nebo chování zvířat ve vašem okolí? Jak to můžeme změnit? Jde o přirozený vývoj? Znáte místa, kam se lidem podařilo vrátit život, ať už některých druhů zvířat nebo přírody obecně?

Část českých pstruhů je podle výzkumu vědců Jihočeské a České zemědělské univerzity závislá na pervitinu. Ale i řada dalších druhů ryb má problémy třeba s antidepresivy, analgetiky nebo antibiotiky. Do řek a potoků se dostávají z našich domácností, odpadních vod.

Přestože prochází čističkami, zůstává v pročištěné vodě podle vědců pětina až polovina původní koncentrace psychoaktivních látek nebo léků. A protože je Česko na špičce ve spotřebě pervitinu, jsou pstruzi v některých tocích závislí právě na něm.

Pro ryby to má poměrně těžké následky – mají problémy s rozmnožováním, mění se jim chování, a tak jsou často pro predátory snazší kořistí. Dobrou zprávou alespoň je, že do masa se látky už nedostávají, a tak se české ryby na talíři bát nemusíme.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio