Pastinák je neprávem opomíjenou zeleninou. Přitom je chutný i zdravý
Pastinák je zelenina opravdu starobylá. Naši předkové jej používali jako přílohu, stejně jako my dneska mrkev nebo brambory.
Kořen pastináku se podobá kořenové petrželi a chutná trochu jako mrkev. I zbytek rostliny se dá použít – třeba jako koření do polévky. Výhodou je, že na záhoně dobře přezimuje.
V kořeni pastiňáku je spousta zdraví prospěšných látek – vitamíny C a B, cukry i škroby. Jsou v něm i látky, které působí močopudně a zvyšují chuť k jídlu.
Pokud se pustíte do kuchtění s pastinákem, nejdříve kořen oloupejte. Pak už ho můžete vařit, péct, připravit z něj pyré nebo pečený podávat třeba k masu. Dobrá je i kombinace pastináku s mrkví.
Výborný je pastinákový krém. Jak na to? Oloupaný pastinák, nakrájený na kostičky dejte na plech, osolte, pokapejte olejem, posypte česnekem a strčte do trouby rozpálené na 200 stupňů.
Pastinák upečený do měkka pak nechte zchladnout. Mezi tím si v kastrolu na másle orestujte cibulku, přidejte pastinák a bobkový list. Krátce osmažte, přidejte nakrájené brambory, přelijte zeleninovým vývarem, osolte, opepřete a uvařte doměkka.
Potom jen vylovte bobkový list, rozmixujte a podávejte s opečeným toustíkem.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.