Pasivně lovící vampýrovka

26. září 2012
Monitor

Naprostá většina hlavonožců loví živou kořist. Jedinou známou výjimkou je starobylá vampýrovka, která pozře všechno, co jí zavadí o nehybně číhající chapadla.

Vampýrovky jsou řádem převážně vymřelých hlavonožců, který dosáhl největšího rozšíření v době, kdy souši vládli dinosauři. Dnes je jediným žijícím zástupcem jen 13 cm dlouhý hlavonožec z hlubin oceánů tropů a mírného pásu, kterého někteří vědci pokládají za živou fosilii. Svým vzhledem se vampýrovka podobá chobotnici, ale mezi jejími osmi chapadly se nachází kožní blána. Druhý pár chapadel je modifikovaný v tenká vlákna, která se mohou natáhnout na vzdálenost přesahující délku těla vampýrovky.

Záběry, které vědci z kalifornského Oceánografického institutu Monterey Bay (MBARI, Monterey Bay Aquarium Research Institute) pořídili s pomocí dálkově řízených podvodních vozidel, ukazují, že vampýrovky mají zcela unikátní potravní chování. Všichni ostatní hlavonožci jako chobotnice, sépie, loděnky či krakatice svými chapadly aktivně loví živou kořist. Vampýrovky jsou však dokonale pasivní: pár dlouhých chapadel nechají splývat ve vodě a čekají, až o ně zavadí odpad z vyšších vrstev oceánu. Živí se nejen zbytky různých živočichů, ale dokonce i jejich výkaly. Díky tomu mohou přežívat v prostředí, které by pro aktivně lovícího predátora bylo velmi nehostinné. Tím, že jen nehybně čekají na potravu shůry, navíc vampýrovky šetří energii a mají nižší nároky na obsah kyslíku ve vodě.

Zdroj: Proceedings of the Royal Society B

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.