Park Střed v Mostě by se měl po úpravách opět stát vyhledávaným místem k odpočinku a relaxaci

1. červen 2022 15:21

Park Střed v Mostě leží jen několik stovek metrů od centra města. Řada lidí se jím ale bojí procházet. Sousedí totiž s problémovou lokalitou, kde žijí sociálně slabí. Park se zchátralými bazénky, rozbitými lavičkami a poničenými plastikami teď vypadá zanedbaně. Město ho chce upravit tak, aby byl zase vyhledávaným místem k odpočinku. Práce začnou tento měsíc a potrvají zhruba rok.

„Teď je to tady špinavý, ošklivý a zanedbaný,“ říká Kristýna z Mostu, která chodí do Parku Střed venčit své psy. Účastnila se ankety pořádané městem, ve které se měli lidé vyjádřit k budoucí podobě parku. „Hned jsem to vyplňovala – jsem určitě pro, aby sem lidé chodili s pejsky, ale aby se tady zároveň dodržovala nějaká pravidla, když už se to tady konečně zkrášlí,“ dodává.

Přípravy rekonstrukce parku začaly v roce 2016, kdy Most získal příslib dotace od Nadace Proměny Karla Komárka. Následovala anketa, jak by měl park vypadat a uskutečnila se i architektonická soutěž. Park se změní podle jejího vítězného návrhu.

„Tam nahoře, místo těch dvou bazénů bude vybudovaná kavárna, odkud lidé uvidí na dětské hřiště, které bude poblíž. Od té kavárny dolů – tady k tomu bazénu se sochou, kde býval vodotrysk, bude obnovený vodní prvek,“ popisuje Veronika Loucká, která má projekt rekonstrukce Parku Střed na starosti.

Město zaplatí za obnovu Parku Střed 84 milionů korun, z toho 25 milionů získal Most z Nadace Proměny.

Vedení města věří, že si lidé do zrekonstruovaného parku najdou cestu, i když sousedí s lokalitou takzvaných Stovek. „Jsme toho názoru, že si park svou rekonstrukci určitě zaslouží. Pak je ale nutné přesvědčit ty běžné občany, aby tam začali chodit,“ dodává primátor Mostu Jan Paparega z hnutí ProMost.

Práce na rekonstrukci Parku Střed začnou teď v červnu a potrvají téměř rok.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související