Pardubický Samet

Slavíme třicet let sametové revoluce. Třicet let od pádu komunistického režimu, třicet let svobody a demokracie. Připomeňte si spolu s námi listopad roku 1989. 

Všechny epizody

V páteční podvečer 17. listopadu se na pražském Albertově sešli studenti, aby si připomněli uzavření vysokých škol německými okupanty v roce 1939. Ohlášená demonstrace se ale proměnila v protest proti tehdejšímu režimu a nespokojení občané se v průvodu vydali směrem do centra. Na Národní třídě byl pochod protestujících lidí zastaven a zablokován příslušníky SNB. Ve večerních hodinách pak došlo k brutálnímu zásahu proti demonstrantům. 

Informace o událostech ze 17. listopadu na Národní třídě prosakovaly do regionů jen pozvolna. Televize i rozhlas k pražským nepokojům dlouho mlčely, do měst a vesnic přiváželi informace očití svědci. A tak zatímco v Praze vřelo revoluční nadšení, zbytek Československa se z mnohaleté socialistické letargie probouzel jen pomalu. 

Poslechněte si, jak proběhla Sametová revoluce v různých místech Pardubického kraje.

Spustit audio

Související

  • Druhá republika ve východních Čechách

    Druhá republika trvala jen 167 dní. Byla o třetinu menší než její předchůdkyně, přišla ale o mnohem víc než o území. 

  • Příběh Larischovy vily

    V Pardubičkách nedaleko Pardubic ji nechal v roce 1885 postavit hrabě Jiří Larisch-Mönnich a místní lidé jí už během stavby začali říkat Zámeček. 

  • Ať žije republika!

    Zpráva o vzniku samostatné Československé republiky vzbudila v mnoha městech radost a bouřlivé ovace. V některých smutek, zmatek a odpor.