Pardubice zlevňují parkování v cyklověži, doteď ji cyklisté ignorovali

1. duben 2018 07:15

Ačkoli jsou Pardubice doslova městem cyklistů, nová cyklověž u nádraží je prakticky prázdná. Radnice spolu s dopravním podnikem proto rozhodla, že od prvního dubna sníží poplatek za její užívání, pro majitele IN Karty Českých drah bude dokonce zadarmo.

Ještě před opravou přednádraží už byla situace taková, že stojany byly úplně plné a navíc často docházelo ke krádežím. I proto město nechalo cyklověž postavit. Jenže zároveň je hned vedle ní velké kryté stání se stojany pro 450 kol, plocha je osvětlená a z několika míst ji sledují kamery městské policie. Podle ředitele pardubického dopravního podniku Tomáše Pelikána tam zloději kol už nemají šanci. Motivace využívat cyklověž tak není příliš velká.

Kapacita té věže je 118 kol, cyklisté jich tam každý den ale umístí jen pár. Průměrně to v lednu bylo 6 kol denně. Tento čtvrtek dopoledne redaktorka Českého rozhlasu napočítala 13 kol.

5 korun nebo zdarma

Doteď je totiž poplatek za užití cyklověže jeden z nejvyšších, 10 korun za den. V okolních městech včetně sousedního Hradce Králové je to za pět korun a právě na tuhle částku teď město parkovné snížilo. Podařila se i domluva s Českými drahami, takže majitelé In Karty de facto neplatí nic.

Spustit audio