Papír byl důležitější než knihtisk

23. září 2010

Většina z nás se zřejmě domnívá, že vzestup gramotnosti ve středověku má na svědomí knihtisk, který v polovině 15. století vynalezl Johannes Gutenberg. Někteří historikové ovšem tvrdí, že důležitější než knihtisk byl papír.

Doktor Marco Mostert z univerzity v Utrechtu na Mezinárodním kongresu o středověku, který právě probíhá na univerzitě v Leedsu, prohlásil, že rozvoj gramotnosti a posléze i literatury byl možný jen díky papíru, který se vyráběl z hadrů, a byl proto levnější než dříve používaný pergamen. Hadry na výrobu papíru se podle něj staly dostupnými přibližně ve 13. století, kdy se rozšířil zvyk nosit kromě svrchního oděvu i spodní prádlo, které většinou brzy dosloužilo.

Logo

S papírem a gramotností rostla i poptávka po knihách. A jak vypadal seznam středověkých bestsellerů? Na prvním místě byla samozřejmě Bible, nebo alespoň její části. Za ní následovaly modlitební knihy a náboženská poezie. Velký zájem byl také o historickou literaturu - do současnosti se například dochovalo plných 200 výtisků Dějin králů Británie, jejichž autorem je Geoffrey Monmouth. "Devět knih pamětihodných činů a výroků" římského historika Valeria Maxima můžeme najít přibližně ve 400 kopiích.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.