Pamětnice Dagmar Lieblová připomněla jména lidí zavražděných v Terezíně

20. duben 2012

„Jom ha' šoa" - tak Židé říkají celosvětovému Dni obětí holocaustu. Datum připadající na 19. dubna odvodili z výročí povstání ve varšavském ghettu v dubnu 1943.

Na oběti nacistické zvůle se ve čtvrtek 19. dubna vzpomínalo také v Terezíně. Na vzpomínce se čtou už od roku 1991 jména vždy stovky lidí z terezínských transportů, kteří se odtud živí nevrátili.

Teď je spolu s Martou Jodasovou četla i třiaosmdesátiletá Dagmar Lieblová. Přitom stačilo málo a byla by na právě čtených seznamech také. Do Terezína přijela 5.června 1942 transportem AAb z Kolína.

„Přišlo s ním dalších asi 750 lidí...“ říká drobná vitální žena a pokračuje. „Vlastně to byl transport kutnohorských židů a z tohoto transportu se vrátilo velice málo lidí...“

Terezínské ghetto nebylo pro paní Lieblovou konečnou stanicí na cestě utrpení. „Samozřejmě si vzpomenu co tu bylo, ale všechno co bylo po Terezíně bylo daleko horší – Osvětim, Hamburg, Bergen-Belzen...“ vypráví předsedkyně Terezínské iniciativy Dagmar Lieblová.

Jména lidí při Jom ha' šoa tady četla už několikrát, bere čtení jako poctu těm, kteří se jinak stali jen čísly v bilanci nacistické zvůle.

O příběh Dagmar Lieblové se zajímal reportér Českého rozhlasu Sever Miroslav Zimmer.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio