Pamětní mince českých fotbalových legend pomohou fotbalistům – seniorům prožít důstojné stáří

5. září 2015

Legendární fotbalista Antonín Panenka, bude mít spolu s dalšími deseti slavnými českými fotbalisty svou pamětní minci. Hrdina penaltového rozstřelu z finále mistrovství Evropy ve fotbale v roce 1976 představil v prostorách České mincovny sběratelskou sérii československých fotbalových legend.

Součástí setkání byla i prezentace výtvarného návrhu pamětních mince s Panenkovým portrétem. Ražba mince je plánována na polovinu února příštího roku. Celkem 11 pamětních mincí je součástí sběratelské edice s názvem České fotbalové legendy.

Jablonecká Česká mincovna postupně vydává pamětní mince s portréty slavných českých fotbalistů třech generací. V legendární zlaté jedenáctce se tak objeví mince připomínající stříbrné medailisty z fotbalového mistrovství světa v Chile 1962, mistři Evropy z Bělehradu i generace evropského šampionátu roku 1996 v Anglii.

Nejdůležitější je ale benefiční rozměr celé akce, myslí si slavný internacionál. „Jeto velmi dobrá věc v tom, že to pomáhá těm starším hráčům, kteří nemají ty prostředky na to, aby prožili důstojný stáří,“ říká Antonín Panenka. Část výtěžku z prodeje mincí jde totiž ve prospěch Nadace fotbalových internacionálů, které Panenka předsedá.

„Antonín Panenka je nejen jedním z portrétovaných internacionálů, ale také jedním ze spolutvůrců nápadu vytvořit tuto legendární sérii,“ říká marketingový manažer České mincovny Lukáš Jokl a dodává: „Z každé prodané mince přijde část výtěžku Nadaci fotbalových internacionálů, která se stará o ty bývalé hráče. Když jsme razili první minci Josefu Masopustovi, byl velice dojat a říkal, že to je vlastně vzor i pro mladé hráče, že to má smysl.“

Zatím byly vydány mince s portrétem nedávno zesnulého Josefa Masopusta, svoji minci má Jan Lála, Josef Kadraba a koncem prázdnin byla představena medaile Iva Viktora. Celá série bude kompletní koncem roku 2017.

autor: David Hamr
Spustit audio