Palírny začínají vydávat první láhve domácích pálenek z ovoce zahrádkářů

6. listopad 2013

Pálenice na Děčínsku začínají zpracovávat kvas. Ovoce vozí lidé z dalekého okolí, na děčínských zahradách se ho totiž moc neurodilo. Švestek je dost, na množství jablek se ale podepsalo zářijové deštivé počasí. Jablka se přitom pálí i moštují nejčastěji, a tak se jejich nedostatek odrazí i na ziscích moštáren a palíren. Na jejich kontroly se teď kvůli metanolové kauze víc chystají celníci.

„Přivezla jsem asi dvě stě kilo jablek z vlastní zahrady. Bylo z toho skoro140 litrůmoštu,“ vypráví paní Libuše v nové děčínské pálenici. Zatímco mošt vám tu vyrobí na počkání, ovocný kvas, ze kterého vzniká pálenka, se připravuje týdny.

V tuto chvíli se tak na mnoha místech vyrábějí první láhve slivovice, meruňkovice nebo třeba jablečného kalvadosu. Zájemce si ho podle zákona může nechat vyrobit třicet litrů na osobu za rok.

„Letos určitě převládají jablka, hrušky měly opravdu slabou úrodu. Co se týče kvasu, lidé opravdu vozí většinou jablka a pak taky špendlíky, které jsou tady na Děčínsku celkem tradiční.

Švestky taky jsou, ale všichni odhadují letošní úrodu asi na třetinu oproti standartu. A někde je ta úroda opravdu zanedbatelná, takže se už těšíme na další sezónu,“ popisuje Valdemar Grešík, který pálenici a moštárnu provozuje první rok. Výhodou je, že si lidé mohou nechat zpracovat i menší množství ovoce.

Stačí dvacet kilogramů a máte vlastní mošt, který vás vyjde asi na třetinovou cenu oproti obchodům. Sezóna moštování podle zdejší pracovnice pomalu končí: „Už to mají lidi sesbírané. Ještě ta jablka, co jsou na podzim, ale už to nebude dlouho trvat,“ tvrdí.

Sezóna pálení se naopak teprve rozbíhá. Pokud se rozhodnete pro vlastní destiláty, musíte počítat s vyplněním formuláře, kde doložíte, že vlastníte zahradu nebo sad. Je to opatření proti zlodějům ovoce.

Zpřísnění kontrol palíren chystají celníci. Důvodem je metanolová aféra z loňského roku. Ve většině palíren ale alkohol kontrolují. To potvrzuje i Valdemar Grešík.

„Na galerii máme laboratoř s plynovým chromatografem, který změří jak metanol, tak jiné škodliviny,“ vysvětluje. Že jsou palírny v celém kraji bezpečné, potvrzují i celníci, kteří tam nikdy žádnou otravu nezaznamenali.

autor: Iva Zítková
Spustit audio