Paličkářka Jana Schönhöferová nejraději vyrábí šperky. Její práce si teď můžete prohlédnout v teplickém muzeu

10. leden 2022 10:54

Teplické muzeum na výstavě Něžná krása krajky představuje i výtvory několika krušnohorských krajkářek. Jednou z nich je Jana Schönhöferová ze Žalan na Teplicku. Poté, co se naučila vyšívat, plést a háčkovat, jí paličkování, jak říká, chybělo do sbírky. Dostala se k němu před více než 20 lety v rekvalifikačním kurzu.

„Bude to hvězda, uprostřed se zvonkem s mašličkou. Teď momentálně dělám tu mašličku. Ono jak se to leskne, tak člověk musí dávat pozor, aby měl ty správný paličky,“ popisuje paličkářka Jana Schönhöferová, zatím co se jí se paličky v rukou jen míhají.

Začátky ale nebyly jednoduché. „Každý den několik hodin paličkovat, to byl záhul. Měla jsem rozpíchaný prsty, ze začátku to bylo až bolestivé,“ vzpomíná paličkářka.

Sama pro sebe nejraději vyrábí drobné šperky, často ale tvoří i na zakázku.

„Bílá krajka má vždycky něco do sebe. Teď ale letí barevné – to dává těm krajkám takový punc modernosti. Také když se to doplní korálky, nebo kůží, tak to vypadá dobře a nemáte z toho pocit takové té starobylosti, směje se Jana Schönhöferová.

Prozradila také, proč ji paličkování baví ze všeho nejvíc. „Musíte si k tomu sednout. Je to taková uklidňující práce, kdy musíte úplně vypnout a myslet jen na paličkování,“ uzavírá paličkářka Jana Schönhöferová.

Spustit audio