Pakalova hrobka je astronomicky orientovaná

24. prosinec 2011

Tajmeství hrobky jednoho významného mayského hodnostáře si odhalíme na následujících řádcích.

Velký vůdce
Vládce Pakal (K’inich Janaab Pakal čili Velký sluneční štít) panoval v mayském městském státě Palenque od 12 let až do své smrti. Zemřel údajně v osmdesáti letech r. 683/787. Jeho hrob je uvnitř pyramidy s Chrámem nápisů na centrálním náměstí v Palenque. Uvnitř stavby, lehce pod úrovní terénu, je krypta se sarkofágem přístupná dlouhým schodištěm shora z Chrámu. Na těžkém víku sarkofágu je mimo jiné vyobrazen mladistvě vyhlížející mayský vladař oděný v hávu boha kukuřice, vynořující se po své smrti z podsvětí, z jícnu Zemské nestvůry ke svému znovuzrození. Víko sarkofágu neprojde dveřmi pohřební komory, takže celá krypta byla nejspíše postavena dříve než pyramida, jež ji obklopuje.

Tajmeství hrobky
Jelikož Mayové byli posedlí matematikou a astronomií (nejen pro kalendářní a praktické účely, ale hlavně pro použití, které bychom dnes nazvali astrologické), nemůže nás udivit, že orientace krypty je specifická a cosi symbolizuje. Prostorová orientace hrobky vůči světovým stranám je jiná než orientace celé pyramidy s Chrámem nápisů a dalších staveb v Palenque. Podle obrázku ze starší knihy M. Stingla by mohlo jít o astronomickou, a to sluneční orientaci vztaženou ke směru východu či západu Slunce o letním či zimním slunovratu. Provedli jsme potřebná měření a tuto hypotézu potvrdili.

Pakal Veliký panoval od 29. 7. 615 do 31. 8. 683 n. l. (podle korelace GMT); plným jménem se jmenoval K’inich Janaab Pakal (Velký sluneční štít).

Článek publikujeme se souhlasem časopisu Vesmír 12/2011.

autor: Jaroslav Klokočník
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.