Pacienti s vážnými srdečními problémy z Ústeckého kraje už zřejmě nebudou muset dojíždět do Prahy

14. březen 2019

Pacienti z Ústeckého kraje s vážnými srdečními problémy už zřejmě nebudou muset v akutních případech do pražských nemocnic. Ústecká Masarykova nemocnice, která spadá pod Krajskou zdravotní, totiž uspěla u ministerstva zdravotnictví ve výběrovém řízení, ve kterém se rozhodovalo o akutní lůžkové péči v oboru kardiochirurgie.

Nemocnice tak má na dosah také šanci, aby v ní vzniklo přímo kardiocentrum.

„Ústecký kraj je krajem, kde je nejkratší délka středního života. A více než 50 % lidí v České republice umírá na kardiovaskulárního aparátu. Výskyt ischemické choroby srdeční, onemocnění kardiovaskulárního aparátu, je tady nevětší v republice,“ zmiňuje profesor Pavel Červinka, který je přednostou ústecké kardiologické kliniky.

Zatím museli pacienti z Ústeckého kraje podstupovat kardiochirurgické zákroky v centrech v pražských nemocnicích. Od roku 2003 tam podle Červinky muselo na plánované zákroky z celého kraje odjet víc než 5 500 lidí.

Situace se ale mění. Kardiochirurgové v Ústí nad Labem už odoperovali víc než 50 lidí, kteří by ještě nedávno museli na operaci do Prahy.

„Provádíme aortoaortální bypassy na ischemickou chorobu srdeční, provádíme operace na aortální chlopni, mitrální chlopni a provádíme i léčbu fibrilace síní,“ vysvětlil primář ústecké kardiochirurgie Miroslav Kolesár, který do Ústí přišel z vinohradské nemocnice.

Zákroky v ústeckém kardiocentru by měly brzy začít hradit pojišťovny

Dosud hradil zákroky Ústecký kraj, který vznik centra dlouhodobě podporuje. Svědčí o tom i jednomyslné schválení peněz pro kardiocentrum v krajském zastupitelstvu.

Po úspěchu nemocnice na ministerstvu zdravotnictví ale začnou zákroky proplácet pojišťovny. Oficiální status komplexního kardiocentra by mohla ústecká nemocnice získat v příštím roce.

Do budoucna by pak měli mít lékaři a jejich týmy i nové zázemí v podobě budovy, kterou chce nemocnice postavit za současným pavilonem A.

Buďme realisty – když to bude do 4 let stát, tak budeme všichni spokojení. Počítá se s tím, že to bude stát zhruba 850 milionů korun,“ dodává přednosta ústecké kardiologické kliniky Pavel Červinka.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související