Pablo Picasso. Porodní bába jej po narození označila za mrtvého, ve třinácti maloval jako génius

Pablo Picasso: „Obraz není nikdy próza, je to poezie napsaná ve verších s výtvarnými rýmy.“ Bez fenomenálního malíře by bylo umění 20. století nemyslitelné. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky, v mujRozhlas a v podcastových aplikacích. Napsal Petr Váně.

Narodil se jako zázračné dítě, lépe řečeno, na svět přišel mrtvý. Novorozence po porodu odložila porodní bába bokem a vzkřísil jej až chlapcův strýc, který byl lékařem. Ve třinácti maloval jako Raffael a v pětadvaceti obrátil výtvarné umění naruby revolučním stylem, který dnes známe jako kubismus. Pablo Picasso. Když začínal, neměl na barvy ani na jídlo a všichni se mu smáli. Byl posedlý svou tvorbou a nesnášel teoretiky s jejich učenými řečmi.

02236161.jpeg

Dnes se jeho díla prodávají za obrovské sumy

Nacisté ho nemohli vystát a on nemohl vystát je. Byl plný rozporů stejně jako doba, ve které žil. Dnes, více než čtyřicet let po jeho smrti, se jeho díla prodávají za neuvěřitelné sumy a jeho jméno zná každý.

Stačí říct král komiků nebo jméno Ducháček či Kryštof Rozruch a většina z vás už tuší o kom bude v zítřejších Příbězích z kalendáře řeč.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související