Ozvěny dne 25. 7. 2002

10. leden 2017
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Centrální banka snížila jednu ze základních úrokových sazeb

Centrální banka snížila o tři čtvrtě procentního bodu jednu ze základních úrokových sazeb. To by mohlo přispět i k dlouhodobějšímu oslabení příliš silného kursu koruny. Pokračuje Aleš Heřmánek.

Investory, kteří naši měnu nakupovali kvůli úrokům, by opatření centrální banky mohlo odradit. Nyní tříprocentní repo sazba, za kterou centrální banka půjčuje komerčním peněžním ústavům, je za poslední léta rozhodně nejnižší. Vliv tohoto kroku na kurs koruny podle guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy je jenom jedním z důvodů snížení repo sazby. Proto ani odhad, jak se opatření projeví na devizovém trhu, nechtěl říci.

Zdeněk Tůma, guvernér ČNB: !!NEROZUMÍM!! to dobře, že my nikdy neprezentujeme, žádné odhady úrovně kursu, neděláme ani predixy kursu, což neznamená, že v naší prognóze nepracujeme s nějakým scénářem, ale tento scénář nezveřejňujeme.

Centrální banka totiž především sleduje vývoj hospodářství jako celek. Mírně proto korigovala prognózu inflace, která by se letos měla pohybovat pod třemi procenty, a také růstu ekonomiky na 2 až 2,7 %. Právě snížení úrokových sazeb a tedy i zlevnění úvěrů by mělo pomoci vrátit inflaci na úroveň tří procent a především rozhýbat hospodářský růst.

Koruna na krok centrální banky okamžitě reagovala a oslabila o více než 30 haléřů až na 30 korun a 53 haléře za euro.

Pražský městský soud potvrdil nevinu Lubomíra Štrougala

Pražský městský soud potvrdil nevinu bývalého ministra vnitra a premiéra Československé socialistické republiky Lubomíra Štrougala. Už obvodní soud rozhodl, že Štrougal v sedmdesátých letech nemařil trestní stíhání příslušníků StB, kteří byli podezřelí z vraždy. Vynesení rozsudku sledovala Lenka Šumová.

Obžaloba se opírala o list vložený do vyšetřovacího spisu, ve kterém Štrougal nakazuje nepředávat výsledky šetření Inspekce ministra vnitra prokuratuře. Lubomír Štrougal se u soudu hájil tím, že on tento pokyn vydal proto, že výsledky inspekce nezahrnovaly odpovědnost vedení ministerstva vnitra z padesátých let a on tedy požadoval došetření případu.

Lubomír Štrougal: Moje šetření inspekce, respektive potom té státní prokuratury měly vést k tomu, že se mělo říct: "Tak vážení, vy jste tu akci řídili? Vy jste to projednávali v sekcích? Vy jste tam nasazovali odposlechy? Vy jste tam dávali sledovačky? Vy jste věděli, že ti lidé byli zastřeleni? Vy jste věděli, že byli tamhle spáleni?" A tak dále. To se mělo prošetřit.

Městský soud dnes dal Štrougalovi zapravdu, když ve velmi podrobném odůvodnění rozsudku konstatoval, že byly shromážděny všechny dostupné důkazy a že z nich nevyplynulo, že by Štrougal mařil v sedmdesátých letech vyšetřování. Proti rozsudku už není možné se odvolat. Státní zástupce Martin Omelka zvažuje, jestli využije mimořádného opravného prostředku.

Martin Omelka: Záleží na tom, až obdržím tedy písemné vyhotovení rozhodnutí.

Státní zástupce ještě může podat dovolání k nejvyššímu soudu.

Tragicky skončila dovolená pro turisty vracející se z Řecka

Tragicky skončila dovolená pro turisty vracející se z dovolené v Řecku. Autobus, který vezl 46 lidí, se u obce Dobšice na Znojemsku srazil s osobním automobilem, smetl sloup elektrického vedení a převrácený skončil v poli. Nehodu nepřežila jedna cestující, 45 lidí je zraněných, z toho 9 těžce. Informuje brněnský redaktor Michal Záboj.

Na místo tragické havárie se krátce po oznámení sjelo dvanáct sanitních vozů a jednotka hasičů ze Znojma. Ti z autobusu podle jejich velitele Zdeňka Porubky cestující vyprošťovali celou hodinu.

Zdeněk Porubka: Autobus ležel na boku, osoby jeden přes druhého byly vyváděny předním rozbitým sklem postupně ven a vyprošťováni, okamžitě ošetřováni lékařskou službou.

Jednoho muže převezl vrtulník do brněnské úrazové nemocnice. Další zranění skončili ve znojemské nemocnici na oddělení ARO, na chirurgické jednotce intenzivní péče a na lůžkových odděleních. Zranění cestujících přiblížil ředitel nemocnice Miroslav Kavka.

Miroslav Kavka: Počínaje poraněním mozku a hlavy přes četná poranění hrudníku, zlomení žeber s pohmožděním plic, četná poranění dutiny břišní, dlouhých kostí, no, potom samozřejmě méně závažná poranění typu zlomenin.

Příčinu tragické nehody zatím policie šetří. Poslední okamžiky před havárií popsal průvodce cestovní kanceláře Vladimír Javůrek, který seděl hned vedle řidiče autobusu.

Vladimír Javůrek: Před námi jel osobní automobil, který nejdřív chtěl odbočovat, pak se zase vrátil zpátky do toho hlavního pruhu a šlápl na brzdy prudce. Řidič autobusu brzdil taky a tím pádem do sebe narazili a autobus zajel do pole, převrátil se na bok.

Obrazové svědectví z tragické nehody autobusu naleznete na zpravodajském serveru Českého rozhlasu 1, a to na adrese www.izurnal.cz.

Karvinští Romové se stali oběťmi žhářského útoku

Karvinští Romové se stali oběťmi žhářského útoku. Neznámí pachatelé vhodili na jeden z domů, který obývají, tři zápalné lahve. Při útoku nebyl nikdo zraněn. Policie případ zatím šetří jako výtržnictví, ale přiznává, že útok má rasistický podtext. Více Andrea Čánová z Českého rozhlasu Ostrava.

Zástupce karvinského policejního ředitele Jan Jonáš uvedl, že trojice pachatelů zatím uniká spravedlnosti. Policie pouze ví, že k domu přijeli osobním vozem.

Jan Jonáš: Pravděpodobně tři muži z vozidla vystoupili a hodili tři zápalné lahve směrem na tento dům. Žádná z těchto lahví nevnikla do domu, jedna láhev zůstala nerozbitá, tam jsme zjistili tekutinu, která zapáchala po benzínu, dvě lahve se rozbily s tím, že jedna z nich dopadla na křeslo, které stálo před domem, a to křeslo se vzňalo. Křeslo bylo uhašeno tedy nájemníky domu a hasiči nemuseli zakročovat.

Zástupce karvinského policejního ředitele Jan Jonáš potvrdil, že případ šetří jako výtržnictví. Rasový podtext však označil za velmi pravděpodobný.

Jan Jonáš: V domě bydlí čtyři romské rodiny, celkem patnáct až dvacet osob, a samozřejmě rasový motiv v tomto případě, přestože se nám jej zatím nepodařilo prokázat, považujeme za možný, dokonce pravděpodobný a tímto směrem vedeme vyšetřování.

V Praze byla podepsána smlouva českého státu s Vatikánem

Dlouho připravovaná smlouva českého státu s Vatikánem je na světě. V Praze ji podepsali ministr zahraničí Cyril Svoboda a papežský nuncius Josef Erwin Ender. V Černínském paláci byla i Pavla Dluhoschová.

Dokument podle papežského nuncia nepřináší žádné revoluční změny ve vztazích mezi katolickou církví a státem. Jasněji ale vymezuje jejich práva a povinnosti. V zásadě potvrzuje existující stav.

Josef Erwin Ender: Výsledek, ke kterému jsme dospěli, je přijatelný pro obě strany. Nejsou v něm vítězové ani poražení. Je to důstojný kompromis.

Podle šéfa diplomacie Cyrila Svobody smlouva plně respektuje suverenitu naší země. Má i další pozitivní dopad.

Cyril Svoboda, místopředseda vlády, ministr zahraničních věcí ČR (KDU-ČSL): Neboť zakládá určité standardy pro katolickou církev na území České republiky, a tím pádem je také přiznává všem ostatním církvím a náboženským společnostem.

Dokument například vymezuje působení církve v kultuře, školství, zdravotnictví a sociální oblasti. "Neřeší ale otázky restitucí církevního majetku a financování církví," zdůrazňuje ministr kultury Pavel Dostál. Jen říká, že obě strany budou hledat rychlé přijatelné řešení. V koaliční smlouvě ovšem už existuje závazek vytvořit pro církve zvláštní fond.

Pavel Dostál, ministr kultury ČR (ČSSD): Onen fond je jedna z možností, která tu existuje už od minulé vlády.

Smlouvu s Vatikánem čeká ještě ratifikace v parlamentu a podpis prezidenta.

Krajský soud v Č. Budějovicích rozhodne, zda K. Srba zůstane ve vazbě

Krajský soud v Českých Budějovicích zítra rozhodne, zda Karel Srba zůstane ve vazbě. V ní je kvůli obvinění z osnování vraždy novinářky Sabiny Slonkové. Stížnost na uvalení vazby podali i právní zástupci Srbovy přítelkyně Evy Tomšovicové a Petra Volfa, kteří byli obviněni v tomtéž případě. I o nich bude zítra tříčlenný senát rozhodovat.

Na případ Slonková stále platí přísné informační embargo

Na případ Slonková stále platí přísné informační embargo, které na něj uvalila policie kvůli přílišné medializaci. Jednoho z obviněných Karla Srbu zastupuje tandem advokátů Vít Široký - Miroslav Kříženecký. Českobudějovický advokát a bývalý vojenský prokurátor Kříženecký navštívil Srbu ve vazbě. Českému rozhlasu řekl, jak se jeho klient cítí.

Miroslav Kříženecký: Je totálně zoufalý. Říká, že v životě si nepomyslel, že se může v právním státě, za který Českou republiku považuje, člověku něco takového jako jemu stát.

Helena Vondráčková vysoudila omluvu na Janu Rejžkovi

Populární zpěvačka Helena Vondráčková vysoudila osobní i veřejnou omluvu v novinách na publicistovi a hudebním kritikovi Janu Rejžkovi. Žalovala ho za tvrzení, že za svůj polistopadový profesionální návrat zřejmě vděčí kontaktům s mafiány, kteří ji v sedmdesátých a osmdesátých letech prosazovali v médiích. Rejžek se tak o ní vyjádřil v roce 2000 v Lidových novinách. Vondráčková v lednu spor u obvodního soudu prohrála, proti jeho rozhodnutí se však odvolala a Vrchní soud jí dnes dal zapravdu. Advokát Vondráčkové Vratislav Cimr je rád, že soud přijal názor, že svoboda slova a projevu má své hranice, které končí tam, kde začíná neoprávněný zásah do práv někoho druhého. Jan Rejžek naopak považuje výrok soudu za skandální a chce se odvolat.

Jan Rejžek: Víceméně z těchto důvodů jsme se samozřejmě okamžitě rozhodli s právním zástupcem, že se odvoláme k dalším nadřízeným instancím, neboť bezesporu je to zajímavé obecnější téma k úvahám o stavu svobody projevu v naší demokracii.

Právní řád ale v tomto případě odvolání nepřipouští. Možné je pouze dovolání, a to k Nejvyššímu soudu.

Prezident Václav Havel odjede na několikatýdenní pobyt k moři

Prezident Václav Havel odjede na několikatýdenní pobyt k moři. Na doporučení lékařů by se tam měl doléčit po nedávném zánětu průdušek. Havlův mluvčí Ladislav Špaček uvedl, že kancelář už nepřipravuje prezidentovi žádný pracovní program. Kdy a kam prezident na dovolenou pojede, ale neprozradil.

Ladislav Špaček, mluvčí prezidenta Václava Havla: Dnešní konzilium konstatovalo, že prezidentovo uzdravování probíhá úspěšně, byla ukončena léčba antibiotiky a prezident se uzdravuje. Lékaři prezidentovi doporučili několikatýdenní rekondiční pobyt v přímořské oblasti. Znamená to, že jakmile se prezident rozhodne, může kdykoliv odletět do místa, které si vybere, na několikatýdenní ozdravný pobyt, takže se vrátí někdy v polovině srpna.

Pět bývalých manažerů 1. spořitelního družstva v Krnově obvinila policie

Pět bývalých manažerů 1. spořitelního družstva v Krnově obvinila policie. Podle kriminalistů ze záložny neoprávněně převedli téměř 50 milionů korun a tím poškodili družstevníky.

Do zdravotnictví by mělo jít až 8 % HDP

Do zdravotnictví by mělo jít až 8 % hrubého domácího produktu. Počítá s tím nová ministryně Marie Součková. V plánu má ušetřit mimo jiné na Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Slyšení u londýnského soudu skončilo bez soudního výroku

Slyšení u londýnského soudu ohledně stížnosti českých Romů na letištní kontroly v Ruzyni skončilo bez soudního výroku. Konečný verdikt by mohl padnout nejdříve v září.

Liga arabských států vyzvala k přijetí sankcí proti Izraeli

Liga arabských států vyzvala mezinárodní společenství k přijetí sankcí proti Izraeli. Zástupci 22 zemí ostře odsoudili nedávný izraelský zásah v Gaze. Zahynuli při něm dva radikálové a třináct dalších Palestinců bylo zraněno. Informuje náš blízkovýchodní zpravodaj Jaromír Janev.

Liga arabských států také vyzvala k tomu, aby mezinárodní společenství přijalo taková opatření, aby to odstrašovalo Izrael od podobných zásahů. Jak uvedla katarská televize Al-Džazíra, arabské státy ale nevyzvaly k blokádě kontaktů mezi Izraelem a Palestinci anebo k jejich přerušení. Arabští analytici považují dnešní prohlášení arabských zemí za důležité, přestože je víceméně pouze symbolické. Usuzují, že nebude mít konkrétní dopad. Pozorovatelé zároveň upozorňují, že dnešní útok Brigád mučedníků Al-Aksá z hnutí Fatah na automobil židovských osadníků u jedné z osad v severní části západního břehu Jordánu může být předzvěstí vlny odvetných útoků palestinských radikálů. Při dnešním incidentu přišel o život jeden izraelský občan a další byl zraněn.

Americký Kongres se rozhodl ke zcela neobvyklému kroku

Americký Kongres se rozhodl ke zcela neobvyklému kroku. vyloučil ze svých řad poslance obviněného z řady trestných činů. Veterán Sněmovny reprezentantů James Traficant je teprve druhým vyloučeným poslancem od dob občanské války. Podrobnosti telefonuje zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Miroslav Konvalina.

V téměř jednoznačném hlasování, kdy se za demokrata z Ohia postavil pouze jediný z jeho kolegů, ukončil Kongres neobvykle nevybíravé výpady Jamese Traficanta proti jeho kolegům i administrativě. Traficant obvinil všechny ze spiknutí proti jeho osobě. Etická komise Kongresu už v polovině července doporučila odvolání bývalého šerifa a poslance, který strávil na Capitolu téměř osmnáct let svého života. Mezi trestnými činy, ze kterých je obviňován nebo ze kterých už byl shledán vinným, je zneužívání moci, podvody, vydírání, korupce a daňové úniky. Jediným demokratickým poslancem, který se Traficanta zastal, byl Garry Condit, známý i v zahraničí v souvislosti se zmizením a vraždou stážistky Chandry Levyové. O vině dnes už bývalého poslance rozhodne soud. Obžaloba žádá sedm let vězení a on sám svou politickou kariéru za skončenou rozhodně nepovažuje.

Slobodanu Miloševičovi hrozí vážné srdeční potíže

Slobodanu Miloševičovi hrozí vážné srdeční potíže a potřebuje odpočinek. Zjistili to lékaři u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii po důkladném vyšetření jugoslávského exprezidenta. Podle soudců by měl 60letý Miloševič podstoupit další vyšetření kardiologem, na jehož základě pak soud zváží další možnosti pokračování procesu. Soud s Miloševičem obviněným z odpovědnosti za válečné zločiny a genocidu během válek v Chorvatsku, Bosně a Kosovu se může táhnout dva roky. Bude-li uznán vinným, hrozí mu doživotní trest vězení.

Pražský Dům fotografie zahajuje výstavu fotografií Miloně Novotného

Pražský Dům fotografie právě v těchto chvílích slavnostně zahajuje výstavu fotografií Miloně Novotného s názvem Londýn. Expozice připomíná deset let od úmrtí autora, který patřil ke špičkám české fotografie šedesátých let. Většině veřejnosti však zůstal utajen. Proč tomu tak bylo, nám vysvětlila kurátorka výstavy, fotografka Dana Kindrová.

Dana Kindrová: Je to dané především tím, že Miloň Novotný dosáhl svého vrcholu v šedesátých letech a potom vlivem situace, kterou všichni velmi dobře známe, došlo k tomu, že jako mnoho jiných umělců on byl odsunut na postranní kolej, protože mimo jiné nádherně nafotografoval pohřeb Jana Palacha anebo také fotil srpen. A ta starší generace, která zažila šedesátá léta, tak pro ty Miloň Novotný je pojem, v šedesátých letech k nim on patřil, publikoval až pět set fotografií jako ročně.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu