Ovocnáři na Litoměřicku zapalují balíky slámy, aby v sadech udrželi teplo. Pomáhá i umělá mlha

21. duben 2017

Další bezesnou noc za sebou mají někteří ovocnáři z Litoměřicka. Kvůli nahlášeným nízkým teplotám se snažili ochránit stromy před promrznutím. Teploty klesly až k −4 ˚C, což je pro kvetoucí peckoviny nebezpečné.

„Už asi čtyři dny sem nespal, protože pořád monitorujeme teploty. Sad je momentálně v plném květu. Kvetou švestky, broskve a odkvetly meruňky,“ konstatuje ovocnář Jan Čuda z Ploskovic.

Podle něj je už teď ale jasné, že část stromů nízké teploty poškodily. „U některých květů je to jasně patrné, že jsou ty blizny chycené… Jak moc jsou květy poškozené a kolik jich je, to se ukáže časem,“ krčí rameny Čuda.

Ovocnáři zapalují v sadech balíky slámy kvůli teplu

Farmáři se snaží sady proti mrazům bránit speciálními postřiky nebo v nich udělat teplo pomocí kouře. „Tím, že v sadu zapálíme balíky slámy, vytvoříme kouřovou clonu, skrz kterou to teplo od země pak nemůže uniknout. Má to ale své limity…“ vysvětluje Čuda.

Ovocnáři také v sadech vyrábějí umělou mlhu. „Jde o vyvíječ mlhy, který za pomoci vody a glycerinu vyvíjí mlhu, která tak rychle neodchází z toho pozemku. Je to novinka, kterou zkoušíme poprvé,“ dodává Jan Čuda.

Kvůli ohlášeným nízkým teplotám musí být ovocnáři i nadále v pohotovosti. O rozsahu škod totiž rozhodne počasí, které Česko zasáhne v dalších dnech.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio